whisky-glenmorangie-grand-vintage-malt-1996-43proc
Cena:
3499,01PLN
Ilość: szt.
Rodzaj whisky :Single Malt Whisky
Kraj :Szkocja
Beczka:Bourbon

Szkocka WHISKY GLENMORANGIE GRAND VINTAGE MALT 1996

destylarnia tej whisky założona na Dornoch Firth przez braci Matheson w 1843 roku. Glenmorangie jest obecnie domem dla jednego z najbardziej popularnych whisky single malt na świecie. Uważa się, że nielegalna destylacja była praktykowana w tym miejscu na Wyżynach Północnych przez wiele lat wcześniej, ale produkcja początkowa rozpoczęła się dopiero w 1849 roku. Gorzelnia została następnie przebudowana w 1887 roku i produkowana konsekwentnie, dopóki nie została sprzedana partnerom MacDonald & Muir Ltd i Durham w 1918 roku. Poza zamknięciem w latach 1931-1936 w wyniku amerykańskiej prohibicji, gorzelnia trwała niezakłócona, dopóki nie została sprzedana Louis Vuitton Moët Hennessey za 300 milionów funtów w 2004 roku. Glenmorangie jest uznawany za pioniera w "gotowych słodów", które wydały szereg specjalnych wykończeń drewna, w tym Port i Sherry w 1990 roku - coś bezprecedensowego w tym czasie. Technika ta została przyjęta przez wiele innych gorzelni jako metoda dywersyfikacji ich asortymentu. Glenmorangie posiada popularny zakres rdzenia, w tym 10, 18 i 25 lat wyrażeń. Istnieje również wiele wspólnych gotowych wyrażeń, takich jak 12-letnie wykończenie portu lub Sauternes.

Szkocka whiskey Glenmorangie Grand Vintage 1996 0,7 litra

najnowsze wydanie super-premium z limitowanej edycji Bond House No. 1 Collection gorzelni z Highland. To butelkowanie dojrzewało wyłącznie w beczkach po burbonie, wykonanych z dębu pochodzącego z północnych stoków gór Ozark w stanie Missouri w USA. Beczki użyte w tej limitowanej edycji zostały wybrane ręcznie przez  dr. Billa Lumsdena, dyrektora Glenmorangies ds. Destylacji, tworzenia whisky i zapasów whisky. Ten super gładki słód cechuje miękkie, kwiatowe aromaty róż, goździków, kolendry, pomarańczy, gruszki i kremowej wanilii które fantastycznie wypełniają nos. Podniebienie oferuje nuty pomarańczy i cytryny, krówki waniliowej, imbir, cynamon oraz  przyprawy dębowe i marcepan.