WHISKY NIKKA COFFEY MALT 0,7L 45% JAPONIA- produkowana w destylarni Miyagikyo w Japonii. Ta destylarnia znajduje się na południowej wyspie Kyushu i jest drugą destylarnią Nikki, obok Yoichi.
Nikks nosi nazwę słodu Coffey ze względu na destylatory Coffey używane do jej produkcji. Ten typ destylatora, nazwany został na cześć jego wynalazcy: Aeneasa Coffeya, który zrewolucjonizował produkcję napojów spirytusowych na całym świecie mniej więcej dwa wieki temu, ponieważ umożliwił ciągłą destylację i wyższą produkcję alkoholu .
Nikka eksperymentowała i zdobyła duże doświadczenie z destylatorami Coffey, umożliwiając im destylację whisky słodowej w tego typu gorzelniach i uzyskanie bardzo aromatycznego produktu: Nikka Coffey Malt Whiskey, wytwarzanej w 100% ze słodu jęczmiennego.
Aromat charakteryzuje się orzechami, owocami tropikalnymi i wanilią. W smaku wyczuwalne są nuty grillowanego banana, białej czekolady, pomarańczy i owoców tropikalnych.