WINO CZERWONE

Wino czerwone to najbardziej klasyczny rodzaj wina znany od wieków na całym świecie. Zawdzięcza swój kolor ciemnym winogronom, z których jest wytwarzane. Intensywność smaku zależna jest od kilku czynników, między innymi od rodzaju winogron, sposobu winifikacji czy długości leżakowania. Istnieją setki odmian czerwonych winogron, dzięki czemu wino czerwone charakteryzuje się różnorodnością smakową we wszystkich zakątkach świata. 

Wino czerwone doskonale nadaje się prezent, będzie świetnym dodatkiem do wystawnych posiłków, a także sprawdzi się jako aromatyczna przyprawa do różnych rodzajów dań.

W naszej ofercie znaleźć można różnorodne gatunki wina czerwonego z całego świata. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem czerwonego wina.

Najlepsze wino czerwone online - oferta

Czym jest wino czerwone?

Aromaty i smak wina czerwonego

Kolor to nie jedyna cecha, która wyróżnia wino czerwone. W zależności od regionu i marek poszczególne gatunki mogą różnić się np. wytrawnością, kwasowością, cielistością oraz zawartością przypraw i ziół, kwiatów oraz innych owoców, takich jak wiśnia, czarna porzeczka, poziomka lub śliwka. 

Niektóre dobre i lepszej jakości wina czerwone mają także aromat kawy, czasem truskawek lub malin, czekolady, poziomek, wanilii lub różnego typu przypraw korzennych. O wytrawności lub słodkości wina decyduje ilość cukru, który pozostaje po zakończeniu procesu fermentacji. Ze względu na zawartość cukru można podzielić gatunki na wytrawne, wina czerwone półwytrawne, wino czerwone półsłodkie oraz lekkie wina słodkie. Wina czerwone ze śladową ilością cukru większość osób określa jako „cierpkie” lub wręcz bez cukru.

Inne rodzaje czerwonego wina

Oprócz wyżej wymienionych można wymienić także nieco inne rodzaje wina czerwonego. Mogą to być czerwone wina lekko wzmacniane lub bardziej unikalne wina koszerne, bio i ekologiczne oraz wina bezalkoholowe. W naszej ofercie znajdziesz popularne, tanie wina jak i luksusowe dobre wina z najwyższej półki.

wino czerwone do obiadu

Z czego wytwarza się czerwone wino? 

Najczęściej uprawiane na świecie szczepy to:

Merlot - odmiana bardzo uniwersalna, pasująca do wielu potraw. Charakteryzuje się aromatami arbuza, truskawki, wiśni i śliwki.

Pinot Noir – gatunek pochodzący z francuskiej Burgundii. Często używa się go jako dodatek do produkcji win musujących. Przy tej odmianie wymienia się takie aromaty, jak: liść pomidora, korzeń buraka, blada wiśnia, jeżyna, cola, śliwka.

Sangiovese – nazwa tego uprawianego w środkowych Włoszech szczepu pochodzi od łacińskiego wyrażenia oznaczającego „krew Jowisza”. Daje wina o kolorze rubinowoczerwonym i aromatach wiśniowego ciasta, anyżu i liści tytoniu.

Cabernet Sauvignon - jeden z najpopularniejszych rodzajów czerwonego wina, o łagodnym posmaku, często nazywany „królem czerwonych winorośli”. W winach z tej odmiany można wyczuć aromaty papryki, zielonych oliwek, ziół i czarnej wiśni.

Inne znane i cenione szczepy

Cabernet Franc – szczep znany przede wszystkim w francuskim regionie Bordeaux i Doliny Loary, o aromatach fiołków, jagód, czarnych oliwek i kawy.

Gamay – odmiana preferująca chłodniejszy klimat. Produkowane z tego szczepu wina mogą występować w żywych odcieniach czerwieni, znaleźć można tutaj takie aromaty, jak: truskawka, malina i wiśnia.

Grenache / Garnacha – to rodzaj winogron, czwarty pod względem wielkości upraw na świecie. Wina powstające z tego gatunku są mocno owocowe i nadają się do przerabiania na wina różowe. Wyczuwalny jest przede wszystkim aromat wiśni. 

wino czerwone - sklep internetowy

Jak dobrać gatunek wina czerwonego do jedzenia?

Różnorodne style i struktura czerwonego wina sprawiają, że jest to idealny dodatek do różnego rodzaju potraw. Wino czerwone ma zdecydowanie intensywniejszy smak niż wina białe i różowe. Z reguły bardzo aromatyczne czerwone wina o pełniejszej strukturze, dobrze pasują do cięższych potraw, na przykład do czerwonego mięsa, dziczyzny oraz fermentowanych serów, podczas gdy jaśniejsze czerwone wina o wysokiej kwasowości będą świetnym wyborem do lżejszych potraw, takich jak mięso drobiowe, ryby i dania warzywne.

Stare powiedzenie: „Co razem rośnie, idzie w parze”, również będzie dobrą wskazówką. Na przykład tradycyjne włoskie sosy pomidorowe dobrze komponują się z wysoko kwasowymi czerwonymi winami Chianti. Wino regionu dobrze komponuje się z jedzeniem i stylem życia miejsca, w którym zostało wytworzone. 

Do jakich potraw podawać wino czerwone?

Zdania na temat zasad doboru win do potraw są podzielone. Niektórzy eksperci twierdzą, że wino powinno kontrastować z daniem, co oznacza, że do potraw o intensywnym smaku powinno dobrać się lekkie wino. Inni twierdzą z kolei, że wybór powinien odpowiadać zasadom harmonii pomiędzy aromatami jedzenia i wina. Podstawową zasadą są jednak przede wszystkim osobiste preferencje. Należy pamiętać jedynie, że rodzaj wina dobiera się do głównego dania. Nigdy nie podaje się natomiast wina do potraw z octem, powinno unikać się także łączenia z zupami, jajkami lub szpinakiem. 

Wiele osób podaje wino czerwone do różnych mniej i bardziej klasycznych polskich dań np. do gulaszu,
do królika, do bigosu, wino czerwone do ryby i do sushi. Nie do wszystkich z tych potraw bywa ono odpowiednie, ale wiele to też sprawa gustu.

Choć znany jest konkretny savoir vivre i konwenanse związane z tym z czym jeść i jak pić wino czerwone to często ludzie popełniają różne Foux Pas. Ale nie ma w tym nic złego! Najważniejsze, by znaleźć swoje ulubione wino i cieszyć się jego wspaniałymi walorami.

wina czerwone sklep

Jak czerwone wino wpływa na zdrowie?

Pewnie nie raz zadajesz sobie pytanie czy wino czerwone jest zdrowe oraz ewentualnie, które z dostępnych gatunków jest najzdrowsze. Wino czerwone poza walorami smakowymi, ma także właściwości zdrowotne. W pewnym sensie można powiedzieć, że jest to jego wartość autoteliczna. Skórki owoców wykorzystywane do produkcji wina, posiadają wiele cennych składników np. antyoksydanty. Właściwości i wartości odżywcze oraz mikro i makroelementy, które posiada wino czerwone pozytywnie oddziałują między innymi na funkcjonowanie układu krążenia. Czerwone wina obniżają ciśnienie przez co zmniejszają ryzyko nadciśnienia, udaru czy zawału, a także zapobiegają występowaniu nowotworów, osteoporozy i choroby Alzheimera.

Dobrym przykładem może być np. żelazo, które zawierają czerwone wina, a które wspiera walkę z anemią. Bywa również stosowane na odchudzanie choć tutaj opinie bywają podzielone. Bywają one dobre jako wina dla cukrzyka, a inne ich właściwości dobrze wpływają na wątrobę i serce. Problemem alergicznym może być natomiast histamina, która jest substancją często znajdującą się w winie. Może ona wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych.

Początkowo wino było używane także jako środek antyseptyczny. Uważano go za najskuteczniejszy tego typu środek, aż do czasu rozpoczęcia produkcji penicyliny na szeroką skalę. 

Oczywiście wino, tak jak każdy alkohol w zbyt dużej ilości, może powodować problemy zdrowotne, dlatego powinno się pamiętać o umiarze. Lampka wina do posiłku będzie nie tylko miłym dodatkiem, ale również smacznym lekarstwem, które korzystnie wpłynie na organizm. W tej kwestii i tego czy czerwone wino jest zdrowe jest to pewnego rodzaju antynomia.

Jak poznać dobrej i bardzo dobrej jakości czerwone wino?

Może nie raz myślisz, że aby rozpoznać dobre czy bardzo dobre wino o wysokiej jakości należy być odpowiednio przeszkolonym sommelier. Jest w tym trochę prawdy jednak jest wiele sposobów aby rozpoznać dobre czerwone wino. Na początek z pewnością warto czytać etykiety. Choć wielu z nas ma niestety ambiwalentne podejście do tego i nie zwraca uwagi na skład produktu lub pochodzenie.

Z pewnością nie będzie to tanie czerwone wino jednak wcale nie musi to być też drogie. Nie musisz być krezusem aby skosztować najlepszych czerwonych win na świecie. W większości przypadków cena dobrego wina nie przekracza 50-70 zł. Cena jednak z pewnością nie jest tutaj kluczowym wyznacznikiem oraz miernikiem jakości.

Dobre i bardzo dobre wina czerwone nie powinny zawierać siarczanów oraz innych zbędnych dodatków. Opinie koneserów, co do tego jakie kryteria przyjmować w ocenie tego, jakie czerwone wina są najlepsze, bywają podzielone.

Kolory i odcienie klasycznego czerwonego wina.

Dla wprawionego oka znaczenie ma również kolor. Warto zwrócić uwagę jaką barwę w świetle dziennym ma wybrane przez nas czerwone wino. Co ciekawe najlepsze gatunki mogą przybierać różne odcienie koloru czerwonego. Może to być karmazynowy, kardynalski, rubinowy czy cynober, po ciemniejsze jak minia, mahoniowy lub burgundowy.

jak poznać dobre czerwone wino

Najpopularniejsze czerwone wina online

W naszym sklepie online możecie znaleźć szeroki wybór i wybrać najlepsze czerwone wino. Oczywiście większość Polaków woli lekkie, dobre, smaczne i tanie wino czerwone. Choć nie zawsze takie wina czerwone są bardzo dobrej jakości. 

Popularne czerwone wino w Polsce - nasz ranking

Poniżej przedstawiamy wam również inne popularne czerwone wina w Polsce, które w większości przypadków również są dostępne w naszym sklepie internetowym online. Część z nich to lekkie wina czerwone, niektóre tanie, dostępne na każdą kieszeń, ale też ekskluzywne, odpowiednie dla koneserów jak i na wyjątkowy prezent. 

Wśród naszych klientów najbardziej popularne są czerwone wina francuskie, włoskie, hiszpańskie oraz chilijskie, a także amerykańskie, gruzińskie, greckie, bułgarskie, afrykańskie, australijskie. Inne popularne wina to niemieckie, portugalskie oraz z Nowej Zelandii i RPA.

Wino Primitivo Di Manduria 60 Sessantanni San Marzano
Wino House of The Dragon Fire and Blood 
Wino Chateau Paul Mas Clos Des Mures
Wino Doppio Passo Primitivo Puglia
Wino Monteverdi Dolce Novella 

Gdzie kupić najlepsze czerwone wino?

Oczywiście możecie to zrobić poprzez naszą platformę ale również lokalny sklep stacjonarny do którego was serdecznie zapraszamy.
Fire & Ice Alkohole świata
Sklep stacjonarny Zielona Góra
Sklep wysyłkowy i najlepsze czerwone wino online.
Filtry
Kolor
Smak
Rodzaj
Kraj
10PLN 1500PLN

OBSŁUGA KLIENTA:

Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020
biuro@alkoholeswiata24.pl

SPRZEDAŻ HURTOWA:

+48 724 380 005
mpacuk@fire-ice-alkoholeswiata.pl