Czym są szampany?
Szampan to najlepszy napój na różne uroczystości. Służy do wznoszenia toastów dla nowożeńców, pochwalania osiągnięć i czy uczczenia innych sukcesów. Duża część jego atrakcyjności wynika z „bąbelków”, które wylewają się, gdy butelka zostanie odkorkowana. Efekt „wystrzału” powodowany jest przez ulatniający się dwutlenek węgla lub gazowy kwas węglowy, który jest naturalnym produktem ubocznym podwójnej fermentacji szampana.
Większość osób miała okazję spróbować wina musującego, na przykład w okresie świąt, Nowego Roku lub podczas specjalnej uroczystości. Często jednak wielu nie zdaje sobie sprawy, jaka jest różnica między winami musującymi takimi, jak Cava i Prosecco, a „prawdziwymi”, oryginalnymi szampanami.
Po czym poznać dobry szampan?
Istnieje kilka wyznaczników, które sprawiają, że napój może być nazywany szampanem. Po pierwsze do produkcji można używać wyłącznie trzech szczepów winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Do prawdziwych szampanów nie dodaje się dwutlenku węgla. Muszą także przejść podwójną fermentację, z czego druga powstaje naturalnie podczas dojrzewania w butelce. Co najważniejsze, mianem „szampana” można określać jedynie alkohole produkowane we francuskim regionie - Szampanii. Wina musujące z innych krajów również mają swoje specjalne nazwy: w Hiszpanii znajdziemy Cavę, w Portugalii i Argentynie Espumante, a w RPA - Cap Classique. W naszym sklepie online jednym z najbardziej popularnych i lubianych jest biały szampan Moet & Chandon Ice Imperial. Możecie go zobaczyć pod tym linkiem.
Historia szampana
Prowincja Szampanii, która rozciąga się od Flandrii na północy po Burgundię na południu, od Lotaryngii na wschodzie, do Ile de France na zachodzie jest jednym z najbardziej wysuniętych na północ regionów winiarskich. Region przez wiele lat konkurował z Burgundią o produkcję najlepszych czerwonych win stołowych, jednak czerwone winogrona potrzebują dużo słońca, którego w Szampanii trudno doświadczyć. To właśnie z tego regionu pochodzą prawdziwe, oryginalne i najlepsze szampany.
Dziś dobry szampan jest uważany za oznakę wyrafinowania. Ale nie zawsze tak było. Początkowo koneserzy wina gardzili winem musującym. Mało tego! W 1688 roku Dom Perignon, francuski mnich, którego imię jest obecnie synonimem najlepszych roczników, bardzo ciężko pracował, aby zredukować bąbelki z białego wina, które produkował w opactwie benedyktynów w Haut-Villers, we francuskim regionie Szampanii.
Szampan i jego historia - ciekawostki
Jak na ironię, jego wysiłki były utrudnione przez fermentację wina w butelkach zamiast w beczkach, ponieważ butelkowanie przyczynia się do nagromadzenia kwasu węglowego. Przez tę cechę musowania winiarze zaczęli nazywać tego typu wina „diabelskimi” lub „saute-bouchon” („wystrzeliwacz korków”). We wczesnych latach produkcji szampana był to niemały problem. Wiele butelek eksplodowało, co doprowadziło do tego, że winiarze dla bezpieczeństwa nosili żelazne maski na twarzach podczas chodzenia po piwnicach z szampanem. Wybuchaniu butelek zapobiega się poprzez magazynowanie szampana w głębokich piwnicach, gdzie łatwiej jest utrzymać stałą temperaturę.
W 1718 roku w kronikach pojawiły się zapisy, że „od ponad 20 lat Francuzi zaczęli gustować w winie musującym”, a niedługo potem powstały pierwsze sklepy z winami musującymi z Szampanii. W 1735 roku królewskie rozporządzenie ustanowiło przepisy regulujące kształt, rozmiar i wagę butelek szampana. Według wytycznych korki powinny mieć długość 3,75 cm i być mocno przymocowane do kołnierza butelki.
Szampany - jak powstają
Klimat jest decydującym czynnikiem w procesie produkcji wina i nigdzie nie jest to bardziej widoczne niż w przypadku szampana. Krótkie okresy letnie w regionie Szampanii nieuchronnie prowadzą do nierównomiernych zbiorów. Przez to oszczędzało się zapas wina wyprodukowanego w lepszych latach, aby można go było zmieszać z sokiem z winogron zbieranych w gorszych okresach. Kiedy wino było przechowywane po jesiennych zbiorach, zaczynało fermentować, ale proces ustawał, gdy nadchodziły mroźne, zimowe miesiące. Późną wiosną lub wczesnym latem wino zaczynało ponownie fermentować. Po obu fermentacjach wino jest butelkowane i szczelnie zakorkowywane. Kwas węglowy, który normalnie wydostałby się do powietrza, gdyby wino było przechowywane w beczkach, gromadzi się w butelce i jest gotowy do „wystrzału” po zdjęciu korka.
Szampany - jak przebiega fermentacja?
Aby zacząć doceniać szampana, należy najpierw zrozumieć, czym dokładnie jest fermentacja – to naturalny proces, który zwykle rozpoczyna się wkrótce po zbiorach, kiedy sok winogronowy staje się winem dzięki drożdżom. Te mikroorganizmy metabolizują cukier, wytwarzając alkohol i dwutlenek węgla.
W przeszłości, z racji tego, że utrzymanie odpowiedniej temperatury w piwnicach było bardzo trudne, mroźne dni wstrzymywały pracę drożdży, zmuszając je do „hibernacji”. Na początku kolejnej wiosny naturalny wzrost temperatury je reaktywował, rozpoczynając drugą fermentację. Obecnie ten proces już nie jest przypadkowy - jest wywoływany celowo przez dodanie drożdży do wina. Należy pamiętać, że dwutlenek węgla można również dodać sztucznie. Problem polega jednak na tym, że „napompowane” wina zwykle nie mają zbyt dobrego smaku. Przynajmniej takie opinie często mają nasi klienci.
Odmiany i cechy jakie mają najlepsze szampany
Szampan to alkohol kojarzony z luksusem i ekskluzywnością, często wybierany przez gwiazdy lub na specjalne okazje. Jeśli chcesz spróbować prawdziwego, francuskiego szampana, sprawdź ofertę naszego sklepu! Posiadamy napoje zarówno francuskie z Szampanii, jak i wina musujące z innych zakątków świata np. szampany niemieckie czy hiszpańskie.
Odmian i popularnych marek jest wiele. Poniżej możecie znaleźć listę tych najbardziej popularnych w naszym sklepie online i ogólnie w Polsce. Dobre i najlepsze szampany zdecydowanie cechuje delikatny smak oraz lekki charakter. Kolor szampana zazwyczaj ma odcienie koloru żółtego i złotego np. bursztynowy, ochra lub ecru czy szafranowy. Zdarzają się także klarowne i zupełnie jasne szampany. Różowe o odcieniu magenta to coraz częściej spotykane odmiany.
Można znaleźć zarówno dobre szampany słodkie i półsłodkie jak również bardziej klasyczne wytrawne oraz półwytrawne. Zdarza się, że nasi klienci w sklepie online lub stacjonarnym szukają szampanów z brokatem, drobinkami złota albo o właściwościach antyhistaminowych. Poszukiwane bywają także duże butelki szampana XXL lub szampany bezalkoholowe albo takie na urodziny dla dzieci. Pytacie także o szampany miniaturki. Chętnie poznamy wasze opinie na temat poszukiwanych napojów tego rodzaju.
Gdzie kupić ekskluzywne i luksusowe szampany?
Wielu z was z pewnością zastanawia się gdzie można kupić najlepsze, drogie i ekskluzywne szampany? Oczywistym jest, że muszą to być również oryginalne i prawdziwe szampany francuskie. Sporo znanych i cenionych marek znajdziecie w naszym sklepie online. Zachęcamy do zapoznania się z całością asortymentu. Jasnym jest, że nie są to bynajmniej tanie szampany, a raczej drogie lub najdroższe szampany na świecie. Dlatego też nie są to z pewnością znane i popularne szampany ze sklepów takie jak np. Dorato. Oryginalne, prawdziwe, a zarazem ekskluzywne i luksusowe szampany są trudno dostępne. Próżno ich szukać na półkach małych sklepów monopolowych. Trzeba pamiętać, że oryginalne oraz prawdziwe szampany są najdroższe i ich cena przekracza 1000 zł.
Na jakie okazje wybrać ten rodzaj napojów alkoholowych?
Szampany to napój alkoholowy kojarzony od zawsze ze świętowaniem. Zazwyczaj wybieramy szampany na sylwestra oraz na urodziny. Oczywiście jedną ze standardowych i klasycznych uroczystości, na której pojawiają się szampany jest wesele i poprzedzający je wieczór kawalerski/panieński. Również bywają one wręczane po prostu na prezent z różnych okazji. Szampany pijemy także na różnorodne rocznice np. ślubu, istnienia naszego przedsiębiorstwa czy imieniny. W zależności od tego czy wybieramy je na randkę, uroczystą kolację czy też na sylwestra inna będzie półka cenowa po jaką sięgamy.
Wiele osób pyta nas o dobre szampany do 50 czy do 100 zł. W tej cenie oczywiście ciężko znaleźć dobre czy najlepsze oryginalne i prawdziwe szampany francuskie. Szerszy wybór z pewnością znajdziecie gdy szukacie szampana do 200 lub 300 zł. Nie zmienia to jednak faktu, że najlepsze prawdziwe i oryginalne szampany to produkty raczej ekskluzywne i luksusowe w cenach powyżej 500 zł. Wielu Polaków jednak ma indyferentne podejście do jakości kupując "tanie ruskie szampany", które nie tylko mają niewiele wspólnego z tym alkoholem ale też nie są nawet dobre. Choć ich cena może być faktycznie atrakcyjna to my zdecydowanie ich nie polecamy. Nasze opinie w tej kwestii od zawsze są negatywne.
Popularne szampany - marki i nazwy - ranking
W naszym sklepie stacjonarnym oraz platformie online do składania zamówień znajdziecie wiele znanych nazw i marek popularnych szampanów. Ranking, który zobaczycie poniżej jest jedynie pewnego rodzaju subiektywnym zestawieniem wynikającym z naszej wiedzy, doświadczenia oraz danych sprzedażowych. Choć posiadamy także znane i popularne nazwy marek szampana to zawsze staramy się aby były one co najmniej dobre jeśli nie najlepsze jakościowo spośród butelek szampana dostępnego na świecie. Należą do nich między innymi szampany francuskie i hiszpańskie oraz niemieckie czy rosyjskie. Zdarza się jednak, że wielu klientów myli tanie wino musujące z prawdziwymi.
Szampany - nazwy i popularne marki
Szampany Cin Cin
Martini - szampany
Dom Perignon
Szampan Dorato
Szampan Cristal
Cava
Moet
Piccolo - bezalkoholowe szampany dla dzieci
Szampan Etienne Dumont
Szampany El Torete
Freixenet
Szampan Ferrari
G.H Mumm szampany
Gancia
Hugo
Szampan Henkell
Hubert de Luxe
Rosyjskie tanie szampany Igristoje
Szampan Juliano
Szampany Jackowiak
Jaume Serra
Jacobs Creek
Szampan Krug
Lanson
Szampan La Perla
Raffaello
Taittinger
Szampany Veuve ClicquotVionelliSzampan Venomous
Czym innym są oczywiście szampany miniaturki (mini). To trochę inny rodzaj asortymentu choć znane i popularne marki często wypuszczają takie miniaturowe serie.
Już wiesz gdzie kupić najlepsze, oryginalne szampany online!