Historia marki gin Bombay
Marka Sapphire początkowo podlegała pod markę Bombay London Dry Gin, któy powstał w 1959. Butelkowany był tak samo jak Sapphire, ale zawierał jedynie osiem składników. Po latach receptura została wzbogacona, a ilość składników wzrosła do dzesięciu. Obecnie właścicielem marki Bombay Sapphire jest firma Bacardi. Trunek produkowany jest w Laverstoke Mill, oddalonym o około 100 km od Londynu. Destylarnia jest udostępniana do zwiedzania dla turystów, gdzie można zobaczyć między innymi rośliny wykorzystywane do produkcji Bombay'u. Gin cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.
Propozycje podania ginu Bombay Sapphire
Spanish Riviera
50 ml - gin Bombay Sapphire
20 ml Blue Curacao
odrobina Amaretto lub syropu migdałowego.
Mieszamy wszystkie składniki w shakerze. Podajemy w kieliszku na nóżce ozdobionym skórką pomarańczy.
Gin Bombay & Tonik
50 ml ginu Bombay Sapphire
tonik
limonka, lód
Napełnij szklankę dużym lodem w kostkach. Wlej ponad 50 ml ginu Bombay Sapphire.
Wyciśnij świeżą limonkę do szklanki. Wypełnij tonikiem.
Rose Spritz50 ml - gin Bombay Sapphire
25 ml MARTINI Rosato vermouth
100 ml tonik oryginalny lub tonik o smaku czarnego bzu
2 plasty świeżej pomarańczy
Delikatnie wyciśnij pomarańczę do szklanki a następnie dodaj gin Bombay Sapphire i MARTINI Rosato wermut. wymieszaj. Napełnij szklankę lodem w kostkach, a następnie schłodzonym tonikiem.
Delikatnie wymieszaj i udekoruj kawałkiem świeżej pomarańczy.