Bombay

Gin Bombay

Wyjątkowo zrównoważony profil smakowy i wszechstronność BOMBAY SAPPHIRE sprawiają, że jest to idealny trunek do kreatywności w tworzeniu drinków i koktajli. Ten kultowy gin o jasnym, świeżym smaku jest idealny do eksperymentowania. Elegancka, oryginalna butelka o szafirowym kolorze z etykietą przedstawiającą wizerunek królowej Wiktorii przyciąga uwagę każdego. Gin Bombay powstał na podstawie dawnej receptury z drugiej połowy XVIII wieku. Do jego produkcji wykorzystane jest połączenie spirytusu pszenicznego destylowanego trzykrotnie i dziesięciu naturalnych składników - korzeń dzięgla, rajski pieprz, pieprz kubeba, korzeń irysa, kora kasji (odmiana cynamonu), kolendra, jagody jałowca, migdały, lukrecja i skórka cytryny.

Historia marki gin Bombay

Marka Sapphire początkowo podlegała pod markę Bombay London Dry Gin, któy powstał w 1959. Butelkowany był tak samo jak Sapphire, ale zawierał jedynie osiem składników. Po latach receptura została wzbogacona, a ilość składników wzrosła do dzesięciu. Obecnie właścicielem marki Bombay Sapphire jest firma Bacardi. Trunek produkowany jest w Laverstoke Mill, oddalonym o około 100 km od Londynu. Destylarnia jest udostępniana do zwiedzania dla turystów, gdzie można zobaczyć między innymi rośliny wykorzystywane do produkcji Bombay'u. Gin cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. 

Propozycje podania ginu Bombay Sapphire

Spanish Riviera

50 ml - gin Bombay Sapphire
20 ml Blue Curacao
odrobina Amaretto lub syropu migdałowego.

Mieszamy wszystkie składniki w shakerze. Podajemy w kieliszku na nóżce ozdobionym skórką pomarańczy. 

Gin Bombay & Tonik


50 ml ginu Bombay Sapphire
tonik
limonka, lód

Napełnij szklankę dużym lodem w kostkach. Wlej ponad 50 ml ginu Bombay Sapphire.
Wyciśnij świeżą limonkę do szklanki. Wypełnij tonikiem. 

Rose Spritz

50 ml - gin Bombay Sapphire
25 ml MARTINI Rosato vermouth
100 ml tonik oryginalny lub tonik o smaku czarnego bzu
2 plasty świeżej pomarańczy

Delikatnie wyciśnij pomarańczę do szklanki a następnie dodaj gin Bombay Sapphire i MARTINI Rosato wermut. wymieszaj. Napełnij szklankę lodem w kostkach, a następnie schłodzonym tonikiem.
Delikatnie wymieszaj i udekoruj kawałkiem świeżej pomarańczy.
Filtry
PLN
PLN
Inne filtry
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie