WINO RÓŻOWE

Najlepsze wino różowe online

Wino różowe to jedna z najstarszych i najlepiej znanych odmian wina. Wytwarzane już w starożytności w procesie maceracji idealnie łączy walory smakowe zarówno czerwonego wina (fermentowanego ze skórkami) jak i białego (fermentowanego bez skórek). Te pyszne wina tworzą doskonałe wina piknikowe o lekkich smakach i często zaskakującej złożoności. Niezależnie od tego, czy wybierzesz różowe wino z Hiszpanii, różowe wino z Kalifornii, czy musujące wino z Francji zawsze odnajdziesz rozkosz delikatnego smaku i różnorodnego aromatu. Znajdź i zamów swoje ulubione wino różowe.

Wino różowe

Wino różowe

Zastanawiacie się jak powstaje wino różowe?

Wino różowe można zrobić na różne sposoby. Najczęstszą metodą jest wczesne wyciskanie odmian czerwonych winogron po bardzo krótkim czasie (zwykle około po 12–24 godzinach), kontaktu ze skórą (maceracja). Podczas maceracji ze skórki, nasion i wszelkich łodyg pozostających w kontakcie z moszczem wymywane są fenole, takie jak antocyjany i garbniki, które przyczyniają się do koloru, a także wiele składników smakowych. Oprócz dodawania koloru i smaku, te fenole służą również jako przeciwutleniacze, chroniąc wino przed degradacją narażenia na tlen.

Podczas gdy wina czerwone często macerują od kilku dni do nawet kilku tygodni. Bardzo ograniczona maceracja różowego wina oznacza, że wina te będą miały mniej stabilny kolor, potencjalne składniki smakowe i ochronę przed tlenem. Przyczynia się to do win o krótszym okresie przydatności do spożycia, które mają zostać spożyte wkrótce po wydaniu.

Metoda saignée produkcji wina różowego

Francuska metoda „upuszczania” polega na usuwaniu części soku z moszczu w celu głębszego skoncentrowania fenoli, koloru i smaku czerwonego wina.
W przeciwieństwie do metody maceracji, która daje pewien, choć bardzo krótki, czas na kontakt soku ze skórkami, vin gris to wina wytwarzane z natychmiastowego tłoczenia czerwonych winogron bez czasu maceracji.

Pomimo nazwy vin gris, uzyskany sok nie jest tak naprawdę szary, ale raczej bardzo blado różowy, który zwykle jest znacznie jaśniejszy niż tradycyjnie wytwarzane wino różowe przy użyciu ograniczonych metod maceracji i saignée. Zgodnie z francuskimi przepisami dotyczącymi wina, wina oznaczone gris de gris mogą być wytwarzane wyłącznie z lekko przyciemnionych odmian winogron, takich jak Cinsault, Gamay i Grenache gris.

sklep internetowy online - wino różowe

Metoda bezpośredniej prasy

Jasnoróżowe wina różowe są czasami wytwarzane przez tłoczenie. W tej metodzie winogrona z czerwonego wina są prasowane z włączonymi skórkami. Rezultatem jest jasnoróżowy sok, który jest następnie fermentowany do wina. Minimalny kontakt ze skórą podczas prasowania nadaje subtelny różowy odcień różowym winom, które wydają się być jaśniejsze w smaku niż wina wytwarzane metodami maceracji lub saignée.

Mieszanie dające wino różowe

Działa dokładnie tak jak wam się wydawało czyli do czerwonego wina dodaje się odrobinę białego wina, aż do uzyskania pożądanego efektu. We Francji jest to prawnie zabronione w jednym z win objętych chronioną nazwą pochodzenia. Wyjątkiem jest produkcja szampana, w którym mieszanie jest główną metodą produkcji różowych szampanów. W innych regionach i krajach winiarskich mieszanie jest częstsze.

lampki wina różowego

Wina różowe i ich rodzaje

Można wyróżnić podstawowe rodzaje wina różowego. Klasycznym i najczęściej używanym rozróżnieniem jest podział ze względu na smak i jego słodycz. Czyli możemy wyróżnić wina różowe wytrawne, półwytrawne, a także słodkie i półsłodkie. Nieco rzadziej można znaleźć różowe wino bezalkoholowe. Choć często polecacie sobie na wzajem zupełnie inne rodzaje i butelki oraz macie inne opinie to jedno jest pewne. Różowe wino często wybiera płeć piękna. Oczywiście Panie najbardziej lubują się w różowych winach musujących. Często pytają nas również o wino różowe z brokatem na specjalne okoliczności. Dodatkowo poszukiwane bywa również wino różowe Merlot lub Riesling z tego konkretnie szczepu winogron oraz wina różowe owocowe.

Kolory i odcienie jakie ma różowe wino

Każde wino jest inne i ma nieco inne zabarwienie. Podobnie jest w przypadków win różowych. Jedne z nich mają nieco bardziej przezroczyste kolory. W przypadku wina różowego może ono mieć zarówno odcienie eozyny, amarantowy, rubinowy, a nawet magenta purpurowy czy pąsowy. Wiele zależy od tego na jaką butelkę wina się zdecydujemy.

Kiedy i jak pić wino różowe?

Często zadajecie nam pytania np. Do czego (jaki potraw) podawać wina różowe? Drugim pytaniem, które pojawia się dość często jest jak podawać, kiedy i jak pić dobre różowe wino?

Wino różowe jest najlepsze w okresie wiosennym, letnim i wczesną jesienią, gdy jest ciepło, a temperatura jest nieco wyższa.
Podawaj różowe wino lekko schłodzone w temperaturze około 9-13 stopni aby uzyskać najlepszą przyjemność ze smaku i picia. Podawaj lżejsze różowe wina w chłodniejsze dni, a mocniejsze różowe bliżej cieplejsze.

Oczywiście nie ma reguły, która mówi, że nie możesz rozkoszować się winem różowym w chłodniejsze dni. Gdy jest zima, a chcesz szklankę różowego wina, zastanów się nad jednym z głębszych wykonanych metodą saignée lub spróbuj pysznego różowego szampana (wino musujące) i podawaj je schłodzone w temperaturze między około 9 a 13 stopni Celsjujsza.

Niestety dla wielu Polaków nie mają większego znaczenia konwenanse związane z tym rodzajem wina. Mają indyferentne podejście do jego spożywania lub wręcz inklinacje aby spożywać je w każdych okolicznościach. 

W zależności od okoliczności miło będzie usiąść z lampką wina różowego w otoczeniu pięknych krajobrazów przyrody. Jeśli nie jest to możliwe wystarczy odpowiednia fototapeta aby zapewnić nam lepsze samopoczucie i otoczenie.

do czego podawać różowe wino

Najbardziej popularne różowe wina w naszej ofercie - ranking

Nasza oferta to popularne ale również takie różowe wina, które zbierają wasze dobre i bardzo dobre opinie. Te produkty które są najbardziej popularne i lubiane w naszym sklepie nie zawsze cieszą się sporą popularnością na terenie całej Polski. Poniżej krótka lista produktów jakie dla was wybraliśmy.

WINO JACOB`S CREEK MOSCATO R/S 0,75L
FRESCO FRIZZANTE R/PS 0,75l 10%
WINO FRESCO ROSE R/PS 0,75 L
KUMALA ROSE 12,5% R/PS 0,75L
WINO PORTADA LISBOA R/PS 0,75L PORTUGALIA
MUSUJĄCE WINO CAVA FREIXENET ICE ROSE 0.75L R/PS HISZPANIA
WINO SOPHIA R/PS 0.75L
STORKS MERLOT ROSE 0,75L R/PW MOŁDAWIA
MATEUS ROSE 0,75L R/W PORTUGALIA

Popularne różowe wina w Polsce - ranking

Wino różowe jest bardzo popularne w Polsce. Zwłaszcza wśród Pań. Często sięgają po różne marki i odmiany oraz rodzaje. Nie wszystkie z nich osobiście uważamy za dobrej jakości wino różowe. Nie zmienia to jednak faktu, że są one popularne i nasi klienci mają o nich dobre opinie, a to dla nas najważniejsze. Lista najpopularniejszych win różowych w Polsce. Nie jest to ranking i kolejność jest przypadkowa:

Monte Santi
wino różowe Minuty
Beauvillon
wino Bulgarius
Carlo Rossi
California
Cava
Cote

Danko różowe
Wino różowe El Sol
Esmeralda różowe
wino Quinta Essentia różowe
Estrella wino różowe
Hans Greyl
Gatao
Gancia
wino Hugo różowe
Imiglykos
Jp Chenet
Kadarka
Lambrusco
Labyrinth
Monte Santi
Mogen David
wino portada różowe
Quitana
Varna

wino różowe dla pań

Gdzie kupić dobre różowe wino?

Oczywiście możecie znaleźć je i zamówić poprzez naszą platformę lub sklep stacjonarny. 
Fire & Ice Alkohole świata
Sklep stacjonarny Zielona Góra
Sklep wysyłkowy i najlepsze czerwone wino online.
Filtry
Kolor
Smak
Rodzaj
9PLN 125PLN
POMOC EKSPERTA:
Pn - Pt
8:00 - 16:00
+48 661 812 020

Newsletter
Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?