Whiskey Burbon amerykańska – wytwarzana głównie z kukurydzy (zawartość min. 51%, zazwyczaj 70%) oraz innych zbóż takich jak np. żyto czy słód jęczmienny. Burbon produkowany jest od XVIII wieku. Leżakuje w nowych beczkach z drewna dębowego dzięki czemu uzyskuje specyficzny smak.
Przede wszystkim musi on zawierać nie więcej niż 80% czystego alkoholu. O proporcjach kukurydzy już pisaliśmy. Kolejnym elementem jest to, że whiskey Burbon musi być wytworzone tylko z naturalnych składników. Nie może on zostać wlany do beczek jeśli ma więcej niż 62,5% alkoholu. Musi leżakować tylko w nowych i opalonych beczkach z drewna dębu. Jeśli spełnia powyższe kryteria i leżakował nie mniej niż dwa lata może zostać nazwany Straight Bourbon. Jeśli leżakował krócej niż 4 lata musi zawierać informacje o tym okresie.
Pn - Pt8:00 - 16:00+48 661 812 020biuro@alkoholeswiata24.pl