ABSYNTH I ANYŻÓWKI

Absynth i Anyżówki

Zarówno Absynth jak i Anyżówki to alkohole o bardzo wyrazistym oraz specyficznym smaku. Różnorodna zawartość alkoholu od nieco słabszych po bardzo mocne to coś co wyróżnia Anyżówki i Amsynth. Zobacz wszystkie dostępne na naszej platformie online.

Czym jest Absynth i jak go pić?

Absynth to wódka smakowa wytwarzana z ziół. Posiada różne kolory oraz siłę. Absynth to alkohol o bardzo wysokiej zawartości alkoholu dochodzącej do nawet 85%. Jego mieszanki oraz składy i wytwarzanie z Tujonu powodują właściwości psychoaktywne. To sprawia, że trzeba być bardzo ostrożnym spożywając ten alkohol.

Absynt - najważniejsze informacje

Absynt jest to wysokoprocentowy napój alkoholowy, który zostaje podlegany ekstrakcji liści piołnunu, kwitów, anyżu i kopru włoskiego. Absynt najbardziej charakteryzuje to, że nie jest jednoznaczny. Bardzo dużo innych ziół znajduje się oprócz tego w jego składzie, co jeszcze podsyca nuty smakowe tego trunku. Absynt jest najczęściej zielony, co wynika z jego właściwości psychoaktywnych. Wszystko wynika z tego, że olejek eteryczny zawarty w bylicach piołunu zawiera tujon. Czyli związek chemiczny, który nadaje trunkowi kolor oraz właściwości, przez które nazywany jest tzw. Zieloną Wróżką. Przypisuje mu się również właściwości psychoaktywne.

Historia

Absynt jest jednym z najsłynniejszych alkoholi świata. Podobno lubowali się w nim najbardziej nie tylko znani malarze w tym Van Gogh, Picasso, ale również Hemingway i inni. Dlatego z powodzeniem możemy stwierdzić, że może się pochwalić bardzo barwną i owocną historią. Początki sięgają okolic XVIII wieku. W latach 40 XIX wieku był bardzo popularny. Stosowano go wówczas jako środek przeciwgorączkowy. W ten czas absynt zyskiwał coraz większą popularność nie tylko w Szwajcarii oraz Francji, ale także poza granicami tych krajów. Absynt tak naprawdę zaczął być produkowany w latach 90 XX wieku na skalę masową.

Jak pić absynt podpowiedzi

Absynt można pić na kilka różnych sposobów. W tej chwili są to najróżniejsze kompozycje, jeżeli chodzi o drinki i koktajle. Natomiast najczęściej temu rytuałowi towarzyszy kilka tradycyjnych prostych rzeczy. Zazwyczaj jest to szklanka, na której układamy specjalnie przystosowana dziurkowaną łyżkę. Na niej ustawiamy kostki cukru, po których spływa wlewany na nie absynt. Podpalając je w tym momencie, powodujemy, że cukier spływa na dno naczynia. Wtedy wystarczy rozcieńczyć absynt zimną wodą, prowadząc tym samym do satysfakcjonującego nas stężenia.

 

Filtry
PLN
PLN
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie