TEQUILA

Tequila

Tequila to destylowany alkohol wytwarzany z agawy. Ten napój produkuje się przede wszystkim w kilku regionach Meksyku. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie, choć najczęściej jest spożywany w rodzimym Meksyku i w USA. Najbardziej znanym sposobem picia tequili jest łącznie jej z solą i limonką, jednak świetnie nadaje się również jako baza do wielu drinków. W Polsce meksykański alkohol także zyskuje coraz większą popularność. Chcesz spróbować smaków zza oceanu? Zapraszamy do zapoznania się z asortymentem naszego sklepu.

Co to jest tequila?

Tequila to alkohol powszechnie znany, wśród niektórych owiany jednak złą sławą. Alkohol ten produkowany jest przede wszystkim w meksykańskim stanie Jalisco, a szczególnie w takich miasteczkach, jak Tequila, El Arenal i Amatitán. Istnieje wiele odmian tequili, które różnią się od siebie długością okresu leżakowania, kolorem oraz sposobem produkcji. Najbardziej znana jest tequila mixto, która jednak z prawdziwym „skarbem Meksyku” ma niewiele wspólnego. To przez tę odmianę większość osób kojarzy tequilę z gwarantowanym bólem głowy następnego dnia. Pozostałe gatunki, produkowane w stu procentach z agawy, są uwielbiane nie tylko przez mieszkańców Meksyku, ale również koneserów na całym świecie.

Z czego jest zrobiona tequila?

Tequila jest wytwarzana przez destylację sfermentowanych soków z błękitnej agawy (Agave tequilana). Należy do rodziny lilii i z wyglądu przypomina dużych rozmiarów aloes z kolcami na końcach liści. Pod ziemią roślina produkuje dużą cebulkę zwaną piña, która wygląda podobnie do białego ananasa. Agawa błękitna musi rozwijać się od siedmiu do dziesięciu lat – dopiero po tym czasie będzie gotowa do zbioru.

Jak przebiega proces zbioru agawy i wytwarzania tequili? Na początku należy usunąć liście agawy i poćwiartować zebrane cebulki (piñas). Później powoli piecze się je w piecu parowym lub ceglanym. Proces trwa tak długo, aż skrobia zostanie przekształcona w cukry. Upieczona agawa jest kruszona w celu ekstrakcji słodkiego soku, który jest następnie fermentowany z drożdżami, aby przekształcić cukier w alkohol.


tequila sklep

Tequila - proces produkcji

Tequila jest produkowana, butelkowana i kontrolowana przede wszystkim w określonych gminach pięciu stanów Meksyku: Jalisco, Nayarit, Guanajuato, Michoacan i Tamaulipas. Co ciekawe, w stanie Jalisco znajduje się miasto Tequila – to właśnie tam odbywa się większość nowoczesnej produkcji tequili.

Zgodnie z meksykańskim prawem tequila musi zawierać co najmniej 51% soku z błękitnej agawy. Najlepsza tequila to jednak „100% blue agave” – szukając jakościowego alkoholu, warto szukać na butelkach właśnie takiego oznaczenia. Tequila, która nie jest podpisana jako „100% blue agave”, nazywa się mixto, co oznacza, że ​​jest mieszana z różnymi odmianami agawy lub zawiera inne składniki. Często jest mieszana z cukrem i wodą podczas destylacji. Może zawierać także inne dodatki i wypełniacze.


agawy

Rodzaje tequili

Ile jest rodzajów tequili? Generalnie rozróżniamy dwa rodzaje tego alkoholu. Jest to tequila „100% blue agave” oraz tequila mixto. Ten pierwszy rodzaj wykonany jest w całości z soku z niebieskiej agawy, bez dodatków barwników i substancji słodzących. Jeśli do tequili dodano cukier, melasę lub jakiekolwiek inne składniki (np. syrop z trzciny cukrowej), jest to tequila mixto. Tequila mixto musi zawierać minimum 51% soku z niebieskiej agawy, pozostała część może składać się z wypełniaczy. 

W grupie tequili mixto wyróżnia się tequilę mixto blanco, którą w Polsce zazwyczaj nazywa się srebrną, oraz tequilę joven, nazywaną złotą, która jest połączeniem tequili blanco z tequilą starzoną, karmelem, ekstraktem dębowym lub syropem cukrowym.


tequila

Najpopularniejsze typy:

„Prawdziwą” tequilę kategoryzuje się ze względu na długość starzenia. Rodzaje tequili „100% blue agave” to:

1) Blanco (biały) – tequila niedojrzewająca. Jest jasna i według miłośników reprezentuje „najczystszy smak agawy”. Zazwyczaj zawartość alkoholu oscyluje na poziomie 38-40%, choć zdarzają się również tequile blanco nierozcieńczone o mocy 55%. Do jednej z najlepszych tequili Blanco należy tequila Patron Silver. Najbardziej popularna i tania to Tequila Sierra Silver. 

2) Plata – inaczej srebrna tequila. Lekko starzona, leżakuje maksymalnie dwa miesiące w beczkach ze stali nierdzewnej lub z neutralnego dębu. Dzięki tak krótkiemu procesowi leżakowania ma łagodny smak z delikatnym posmakiem drewna,

3) Reposado - tequila "odpoczywająca" przez okres od dwóch do dziewięciu miesięcy w dębowych beczkach. Charakteryzuje się słomkowym kolorem, łagodniejszym od blanco smakiem z nutami kwiatowymi i delikatnym aromatem agawy. Najbardziej popularna tania tequila Reposado to tequila Sierra Gold.

4) Añejo – „wiekowa”, starzona co najmniej rok, ale nie więcej niż trzy lata. Ma wielką złożoność smaku, z nutami podobnymi do whisky, wyczuć można również aromaty wanilii i dębu,

5) Extra Anejo -
tequila premium. Kategoria extra añejo obejmuje tequile, które leżakują w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata. Proces starzenia sprawia, że alkohol oddaje smak destylatu z agawy na rzecz dębowego aromatu.

Z czym łączyć tequilę?

Z racji tego, że na świecie najbardziej znana jest tequila mixto, większość osób sądzi, że nie da pić się jej inaczej niż w towarzystwie soli i limonki, które neutralizują nieprzyjemny posmak. Jednak prawdziwe tequile - Añejo i Extra Añejo - doskonale nadają się do degustowania solo. Podaje się je w szklankach do whisky, koniaku lub w specjalnych szklankach do dojrzałej tequili, przypominających kieliszki do szampana.

Tequila to również dobra baza do drinków. Najpopularniejszym jest Tequila Sunrise, czyli połączenie alkoholu z grenadyną i sokiem pomarańczowym. Tequilę można łączyć także między innymi z sokiem grejpfrutowym (drink Paloma) oraz z Campari i limonką (drink Siesta). Znanym koktajlem jest również Margarita, czyli tequila z likierem triple sec (np. Cointreau) i sokiem z cytryny. Można zdecydować się również na ostrzejszą w smaku wariację - Margaritę ogórkową z jalapeño, do której przyrządzenia potrzebne będą świeże papryczki, likier pomarańczowy, syrop z agawy i świeży ogórek. 

Tequila to niewątpliwie skarb Meksyku. Alkohol ten jest doceniany przez ludzi na całym świecie. Osoby znające wyłącznie mieszaną tequilą mogą być zaskoczone głębokim smakiem alkoholu wykonanego w stu procentach z soku z agawy. Chcesz poczuć smak meksykańskiego słońca? Sprawdź szeroki wybór tequili w ofercie naszego sklepu!

Jeśli chcecie poznać także inne alkohole to zachęcamy do odwiedzenia kategorii whiskey gdzie znajdziecie najpopularniejsze marki, rodzaje i butelki whiskey z całego świata. Nie tylko z Irlandii, Szkocji ale również z USA czy Japonii.

Najlepsza tequila dostępna jest tylko u nas!

 

 

 

Filtry
PLN
PLN
Inne filtry
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie