Różnica między mezcalem a tequilą
Główna różnica, jeżeli chodzi o produkcję obu trunków, jest przede wszystkim gatunek agawy. Mezcal powstaje z odmian zielonych, natomiast tequila wyłącznie z niebieskiej. To nadaje tym alkoholom różnorodny smak oraz aromat. Agawa jest jednym z naturalnie występujących roślin, szczególnie w obszarach środkowych i południowych obszarach Ameryki i Karaibów. Najwięcej odmian tej rośliny z rodziny szparagowatych pod względem różnorodności i odmian znajduje swoje pochodzenie w Meksyku. Bardzo szybko introdukcja tej rośliny została rozpowszechniona na wszystkie kontynenty. Tequila powstaje z soku z agawy, natomiast mezcal z całego rdzenia, który znajduje się w łodygach. Mezcal w etapie produkcji jest destylowany jednokrotnie, natomiast tequila dwukrotnie.
Produkcja mezcalu
Produkcja mezcalu regulowana jest specjalnymi przepisami w Meksyku. Dopuszczane jest w tym przypadku około 20 odmian agawy z ponad licznych setek jej gatunków. Wszystko zaczyna się od zbiorów dojrzałych roślin, których wiek waha się w granicach około 6-8 lat. Wtedy rdzeń poddaje się trzydniowej obróbce termicznej. Ugotowana masa zostaje umieszczana w specjalnie przygotowanych drewnianych kadziach lub szklanych pojemnikach. Rodzaj mezcalu oraz kolor zależy od czasu jego leżakowania, oraz odmian agawy. Potrafi przybrać kolor od bezbarwnego do złocistego. Mazcal wzbogacony dodatkowo o różne dodatki smakowe owocowe, jak i ziołowe. Ciekawostką, jeżeli chodzi o ten oryginalny trunek, jest fakt, że do wnętrza butelki wrzuca się niekiedy gusanos de maguey. Jest to nic innego jak gąsienica motyla z gatunku Hypopta agavis. Dotyczy to niektórych odmian mezcalu, co nadaje mu w tym przypadku głębi i charakteru.