WINO BIAŁE

Wino białe

Wino białe jest mniej popularne od czerwonego, jest także bardziej delikatne. Produkuje się je od co najmniej 3000 lat. Wino białe wytwarza się z bezbarwnego miąższu winogron o jasnej lub ciemnej skórce, choć ten drugi rodzaj jest zdecydowanie rzadziej spotykany. Może mieć barwę o odcieniach zielonkawych, żółtych, a nawet bursztynowych. Do grona „win białych” zalicza się także wina owocowe wytwarzane z takich owoców, jak jabłka, agrest czy białe porzeczki. 

Zapraszamy do świata wina z najróżniejszych zakątków. Wypróbuj smak win z Australii, Chile oraz klasycznego wina z Francji czy Włoch. Poznaj naszą ofertę i zamów butelkę swojego ulubionego białego wina.

Wino białe - podstawowe informacje

Wino białe od lat wychwalane jest przez pieśniarzy, pisarzy, poetów i malarzy. Najczęściej spożywane jest jako aperitif, czyli napój podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Pijane jest także do deseru lub posiłku, jak również pomiędzy daniami. Wino białe wykorzystuje się też jako dodatek w gotowaniu – świetnie nadaje się na przykład do duszenia mięsa. Doskonale sprawdzi się także w połączeniu z kremowymi serami, rybami, mięsem drobiowym, owocami morza, chlebem oraz z różnego rodzaju sałatkami. Białe wino podaje się w wysokich, smukłych kieliszkach z długą nóżką.

Wiele osób może myśleć, że białe wino składa się wyłącznie z białych winogron, ale tak naprawdę może też być robione z czerwonych lub czarnych odmian. Bazą białego wina jest sfermentowany bezbarwny miąższ winogron. Wino białe często wytwarzane jest także z innych owoców, jak np. biała porzeczka, jabłka czy agrest. 

Istnieje wiele gatunków białego wina, które różnią się od siebie między innymi zawartością cukru, odmianą szczepu winogron czy metodą produkcji. Zalecane odmiany dla początkujących koneserów to Sauvignon Blanc, Chardonnay i Moscato oraz Riesling. 

białe wino sklep internetowy

Początki białego wina

Białe wino produkowane jest od około 3000 lat, choć pierwsze zapiski na temat tego napoju pochodzą sprzed ponad 7000 lat z rejonu Bliskiego Wschodu. Już wtedy określano je mianem „jasnego”, „z dodatkiem miodu” czy „skwaśniałego”. W starożytnej Grecji cierpkie wino białe było powszechnie stosowane w celach leczniczych. Z Grecji z kolei zostało przeniesione do starożytnego Rzymu, a następnie na sporą część Europy południowej.

Białe wino - proces produkcji

Wino białe jest produkowane w podobny sposób jak czerwone, jednak w tym przypadku wykorzystuje się jedynie bezbarwny miąższ, nie zaś całe owoce winogron. Białe wino produkowane jest w niezliczonej ilości wariantów: od lekkiego, wytrawnego i rześkiego do ciemnego, ciężkiego i słodkiego. W przeciwieństwie do czerwonego wina, które musi być wytwarzane z czarnych winogron, białe wino może być wytwarzane z zarówno z jasnych, jak i ciemnych winogron - precyzyjne tłoczenie przy minimalnym kontakcie ze skórką owoców, sprawia, że wino nie zabarwia się na czerwono, ale posiada zielonkawo-żółty odcień.

białe wino

Proces produkcji białego wina można podzielić na kilka etapów:

  • winobranie - winogrona zbierane są po osiągnięciu pożądanej dojrzałości. Czas dojrzewania jest różny w zależności od gatunku, a podstawowym kryterium jest poziom zawartości cukru. Coraz częściej ręczne zbiory zastępuje się zbiorem maszynowych, jednak istnieją również takie odmiany, które wymagają ręcznego zbioru przeprowadzonego przez przeszkolonych, doświadczonych zbieraczy. Następnie pozostałe po winobraniu pędy i liście są usuwane ręcznie albo mechanicznie, 
  • przygotowanie do fermentacji – na początku trzeba oddzielić potrzebne elementy moszczu oraz przeprowadzić proces szypułkowania. Później winogrona są tłoczone. Powstały wytłoczony płyn zawiera jeszcze fragmenty skórek, miąższu i innych zanieczyszczeń, które należy oddzielić od czystego moszczu. Ten etap nazywa się klarowaniem,
  • fermentacja – kluczowa część produkcji wina, zachodząca przy udziale drożdży. W przypadku win słodkich fermentację przerywa się, zanim cały cukier zamieni się w alkohol. Istnieją również sposoby na dodatkowe zaopatrzenie moszczu w cukier, na przykład suszenie winogron na słońcu oraz wykorzystywanie przejrzałych czy też przemarzniętych owoców, 
  • dojrzewanie – po fermentacji płyn musi „poleżakować”. Wina młode dojrzewają zaledwie kilka tygodni, ale większość gatunków rozlewa się pierwszej wiosny po winobraniu, 
  • siarkowanie – dwutlenek siarki zapobiega między innymi rozwojowi mikroorganizmów w winie,
  • rozlew – ostatnim etapem procesu jest rozlanie gotowego wina do opakowań, przeznaczonych do sprzedaży. Zazwyczaj wina sprzedaje się w szklanych butelkach, jednak można wykorzystać również puszki aluminiowe lub opakowania typu bag-in-box. 
wina białe sklep 2

Białe wino musujące

Wina musujące to charakterystyczna odmiana win białych. Są nasycone dwutlenkiem węgla – posiadają „bąbelki”, dzięki czemu doskonale nadają się do wznoszenia toastów. Początkowo wszystkie wina musujące nazywano „szampanami”, jednak obecnie to określenie jest zarezerwowane wyłącznie dla win musujących, produkowanych w Szampanii. Te konkretne białe wina nazywane są po prostu szampanami.

Tego typu wina podaje się zazwyczaj w smukłych kieliszkach typu flet. Wąski kształt sprawia, że efekt musowania utrzymuje się przez dłuższy czas. Najbardziej znanymi odmianami wina musującego są włoskie Prosecco oraz hiszpańska Cava, ale popularnością cieszą się także: Champagne, Cremant, Sekt czy Franciacorta.

Nasza oferta

W naszym sklepie internetowym znajdziecie najlepsze białe wino online dostępne na polskim rynku. Wśród butelek, które cieszą się największym uznaniem naszych klientów i naszych możemy wyróżnić:

Wino Prosecco Mionetto Brut

Musujące wino Prosecco Martini białe wytrawne

Białe wino Marina Alta Blanco wytrawne

Wino białe Szlachetne Grono polskie + kieliszek

Prosecco Montelliana Spumante Extra Dry

Niepoort Nat Cool Branco Verde wytrawne

Białe wytrawne wino musujące Cava Segura Viudas

Białe wino Storks Premium Sauvignon wytrawne

Wino Campo Viejo Rioja białe półsłodkie

Pasqua Pinot Grigio - białe włoskie wino

Białe wino Michel Schneider Reisling Trocken wytrawne

Wino półwytrawne Old Gruzja Alaverdi

Półsłodkie Teliani Valley Alzani

Wytrawne Wino Cono Sur Bicicleta Gewurztraminer

Półsłodkie wino Portada Lisboa

Białe wino Tamari Chardonnay, wytrawne

Wytrawne białe wino Winnica Milsko Riesling Polska

Zobaczcie także wina różowe dostępne w naszym asortymencie.

Filtry
PLN
PLN
Kolor
Smak
Rodzaj
Kraj
Inne filtry
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie