Whisky Kavalan - informacje
Firma produkująca whisky Kavalan została założona w 2005 roku. Od tej pory jest to pierwsza w dziejach Tajwańska destylarnia, która produkuje wykwintną, oryginalną i znaną na całym świecie whisky. Stała się nie tylko wyjątkową i rozpoznawalną marką, ale również jedyną rodzinną destylarnią whisky w kraju. Destylarnia znajduje się w północno-wschodnim Tajwanie. To tutaj przedsiębiorca i pionier Tien-Tsai Lee od zawsze marzył o założeniu destylarni, która miała działać z pokolenia na pokolenie. Pan TT Lee był bardzo ambitnym i zdeterminowanym człowiekiem. Zamierzał stworzyć pierwszą tajwańską whisky, co zaprowadziło go z początku do historii whisky tworzonej w Szkocji i Japonii. Wiedział, że nie będzie łatwo przebić się na rynku, ponieważ konkurencja od dawna posiadała już swoją własną historię oraz lata doświadczeń w sztuce tworzenia wysokiej klasy whisky.
Marka whisky Kavalan - historia
Jednak Tien-Tsai Lee od zawsze wierzył w to co robi i wiedział, że jego starania nie pójdą na marne. Kavalan od 2005 roku jest pionierem w sztuce whisky single malt w hrabstwie Yilan na Tajwanie. Destylarnia pozyskuje bogate w minerały wody roztopowe i pozwala na powolne starzenie się whisky. Ciepły i intensywnie wilgotny klimat, doprawiony świeżym górskim powietrzem oraz morską bryzą tworzą coś niesamowitego. Wszystko to składa się na jakość, gładkość i owocowy charakter, z którego słynie whisky Kavalan.
Czysta woda i świeże powietrze sprawiają, że ta subtropikalna wyspa jest idealnym środowiskiem do produkcji whisky. W tym starannie dobranym single malt, destylarnia Kavalan tworzy bogaty, ale gładki smak wykorzystując sztukę dojrzewania do perfekcji. Miękkie, jedwabiste i słodkie na podniebieniu, wyważone smaki to idealne połączenie kunsztu. Unikalne aromaty tropikalnych owoców i kremowego karmelu z nutami drzewnymi oraz waniliowymi zapewniają perfekcyjne, długotrwałe wykończenie. Kavalan można z powodzeniem degustować samodzielnie lub w postaci ulubionego koktajlu.
Kavalan - to znana i ceniona whisky
„Whisky” pochodzi od wyrażenia „uisge beatha”, które dosłownie oznacza „wodę życia”. Zgodnie z prawem Wielkiej Brytanii i UE whisky (lub whiskey) to destylowany napój alkoholowy wytwarzany z zacieru sfermentowanych zbóż przygotowany przez słodowanie, kruszenie, mielenie, fermentowanie, dojrzewanie, mieszanie i butelkowanie. Whisky nie może zawierać żadnych dodatków i może zostać przekształcona w substrat fermentacyjny w destylarni przy użyciu systemu enzymów, a następnie leżakowana w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Z kolei według przepisów obowiązujących na Tajwanie whisky musi leżakować przez minimum dwa lata w dębowych beczkach. Kavalan jako surowiec wykorzystuje jęczmień słodowy i zachowuje aromaty uzyskane podczas destylacji, dojrzewając przez dwa lata w subtropikalnym klimacie, zapewniając bogaty smak i złożoną teksturę.
Rodzaje whisky
Whisky zbożowa: Whisky zbożowa ogólnie odnosi się do każdej whisky wyprodukowanej, przynajmniej częściowo, z ziaren innych niż jęczmień słodowy, takich jak whisky z kukurydzy, pszenicy lub żyta.
Whisky Blended Malt: Whisky Blended Malt to mieszanka wielu różnych whisky single malt z różnych destylarni.
Whisky Single Malt: Whisky single malt to whisky single malt z jednej destylarni, który jest fermentowany wyłącznie ze słodu jęczmiennego.
Zapraszamy do zapoznania się z całym naszym asortymentem. Posiadamy w ofercie najbardziej znane alkohole z całego świata. Z pewnością znajdziesz ulubioną i wyjątkową butelkę dla siebie. Zobacz również wszystkie edycje limitowane, zapakowane w specjalnie przygotowanych wariantach i opakowaniach, które idealnie nadają się na prezent lub upominek.
Zachęcamy również do zapoznania się z innymi znanymi markami whisky dostępnymi w sklepie. Do najbardziej popularnych należą z pewnością whiskey burbon Jack Daniel's oraz Jim Beam. Ze szkockich zaś z pewnością największą popularnością cieszą się butelki Johnnie Walkera oraz whisky Ballatnine's. Zaś spośród irlandzkich whiskey z pewnością króluje Bushmills, Tullamore DEW oraz Jameson.