Jak wytwarzane jest brandy?
Brandy jest stosunkowo łatwa w produkcji. Sfermentowaną ciecz gotuje się w temperaturze między tymi powodującymi wrzenie alkoholu etylowego oraz wrzenie wody. Pozostałości są zbierane i schładzane. Schłodzone opary zawierają alkohol wraz z częścią wody. Aby odparować większą ilość wody, proces destylacji można powtórzyć kilka razy w zależności od pożądanej zawartości alkoholu. Ten proces jest wykorzystywany do produkcji brandy zarówno szlachetnej, jak i komercyjnej, chociaż produkty końcowe są diametralnie różne.
Proces wytwarzania różni się w zależności od odmiany i destylarni, jednak można podzielić go na cztery podstawowe etapy. Najpierw owoce jest fermentowane, a następnie powstałe wino jest destylowane do alkoholu. Po zakończeniu procesu destylacji rozpoczyna się proces starzenia. Ten krok jest kluczem do zróżnicowania jakości i smaku. Większość gatunków jest butelkowana z zawartością około 40% alkoholu.
Jak smakuje brandy?
Zazwyczaj brandy jest delikatnie słodka i owocowa. To połączenie dębowych aromatów whisky z subtelnością słodkiego wina. Im starsza jest, tym bardziej łagodny i dębowy jest jej smak. Istnieją także odmiany produkowane z innych owoców niż winogrona, a poszczególne style tradycyjnego wariantu różnią się w zależności od metody wytwarzania oraz użytej bazy.
Typy brandy
Istnieje wiele stylów i typów tego szlachetnego napoju. Oprócz tradycyjnych, wytworzonych z winogron, można znaleźć odmiany charakterystyczne dla miejsc i konkretnych metod produkcji. Wyróżnić można między innymi:
Amerykańska brandy
Tradycyjnie większość amerykańskich brandy produkowano na zachodnim wybrzeżu z winogron uprawianych w słynnych regionach winiarskich. Z czasem jednak te proporcje zaczęły się zmieniać, ponieważ coraz więcej gorzelników rozpoczęło produkcję brandy z lokalnych odmian winogron.
Armagnac
Armagnac to francuska brandy oznaczana symbolem Appellation d'Origine Contrôlée (AOC; fr. nazwa pochodzenia). Jest produkowana w regionie Armagnac w Gaskonii w południowo-zachodniej Francji. Podobnie jak w przypadku koniaku, w produkcji armagnacu istnieją wytyczne, dotyczące wykorzystywanych odmian winogron i metod produkcji. Na przykład do tworzenia beczek, w których dojrzewa armagnac, używa się drewna z dębów z Limousin i Troncais. Rodzaj drewna ma zasadnicze znaczenie dla silnego smaku alkoholu i, poza regionem, pomaga odróżnić armagnac od koniaku. Niektóre odmiany armagnacu dojrzewają w beczkach nawet 30 lat, choć minimum to jeden rok.
Koniak
Koniak ta brandy jest często uważana za gatunek z wyższej półki i zazwyczaj jest dość droga. Koniak jest chroniony przez AOC Cognac i zgodnie z prawem może być produkowany tylko w regionie Cognac we Francji. Musi być zrobiony w 90% z winogron ugni blanc, folle blanche i/lub colombard. Wino produkowane z tych gatunków winogron charakteryzuje się wysoką kwasowością i niską zawartością alkoholu, co pomaga nadać koniakowi atrakcyjny smak. Pozostałe 10% mogą stanowić inne szczepy winogron z zatwierdzonej listy.
Hiszpańska brandy
Pochodzi z hiszpańskiego regionu Andaluzja. Pierwotnie została opracowana do celów leczniczych. Często ten typ brandy nazywany jest „brandy de Jerez”, do którego produkcji wykorzystuje się system solera, polegający na dodawaniu młodych alkoholi do starszych beczek podczas leżakowania. Hiszpańskie brandy są zwykle słodsze i mają pełniejszy smak niż inne.
Pisco
To brandy z Ameryki Południowej, produkowane głównie w Peru i Chile. Istnieją cztery style pisco, określane ze względu na wykorzystane odmiany winogron: pisco puro, pisco aromatico, pisco acholado i pisco mosto verde. Zwykle jest butelkowane z wyższą zawartością etanolu niż inne - od 30 do 50 procent ABV.
Z czym najlepiej łączyć brandy?
Brandy często pije się w postaci drinków. Bardzo popularne są połączenia brandy z likierem pomarańczowym, kakaowym lub miętowym oraz z sokiem z cytryny. Często do drinków z brandy dodaje się także grenadyny. Raczej nie poleca się serwowania brandy ze słodkimi napojami gazowanymi, ponieważ te mogą zabić smak i aromat alkoholu.
Dobrymi dodatkami do brandy są również między innymi: gorzka czekolada, pomarańcza czy suszone owoce, które neutralizują intensywny smak napoju. Brandy świetnie smakuje także z kawą, słodkimi ciastkami i lodami. Przyprawami dobrze komponującymi się z tym typem alkoholu są między innymi: cynamon, imbir, wanilia, anyż lub goździki.
Nasza oferta
Brandy to napój alkoholowy destylowany z wina lub sfermentowanego zacieru owocowego. Termin użyty samodzielnie ogólnie odnosi się do produktu winogronowego, natomiast brandy wytwarzane z win lub sfermentowanych zacierów są identyfikowane za pomocą nazwy konkretnego owocu.
Z wyjątkiem niektórych rodzajów owoców, znanych jako białe, brandy zwykle mają ciemny kolor. Starzenie się w drewnianych pojemnikach pogłębia barwę do bursztynu, jednak użycie wyłożonych parafiną beczek lub naczyń glinianych pozwala na zachowanie pierwotnego, klarownego koloru. W takim przypadku do brandy dodaje się roztwór karmelu, który przyciemnia barwę alkoholu.
Dla wielu osób te produkty są niczym karma. Wracają, oczyszczają nasze życie dając mu większą głębię.
Brandy jest zwykle podawana sama lub w postaci drinków jako digestif, czyli napój serwowany po posiłkach, ponieważ brandy ma wpływ na pobudzenie trawienia. Oprócz tego różne gatunki brandy mogą służyć do aromatyzowania napojów mieszanych i różnych dań deserowych, a także jako „paliwo” do rozpalania płomieni w takich potrawach, jak naleśniki suzette i wiśnie jubileuszowe. Brandy jest również używana jako spirytus bazowy do produkcji innego rodzaju destylowanego trunku - likieru.
Jedną z najbardziej popularnych brandy jest "Metaxa", chociaż tak na prawdę nie jest to prawdziwa brandy. Jest to oryginalny grecki trunek, produkowany z winogron Muskat.
Szukając wyjątkowych i unikalnych alkoholi z całego świata na pewno ta kategoria spełni wasze oczekiwania. Mnóstwo butelek z całego świata. Nasz asortyment to również szeroki wybór innych trunków popularnych w różnych krajach. Zapraszamy was w podróż po nieznanych lądach różnorodności smakowej oraz siły napojów alkoholowych. Świetnym przykładem może być tutaj gin, którego posiadamy w naszym asortymencie dziesiątki jak nie setki. W ten sposób każdy może znaleźć coś dla siebie. Bez względu na to czy preferujesz piwo, wino, whisky, szampana czy brandy zawsze będziesz w stanie znaleźć coś ciekawego dla siebie.