ANGOSTURA

Rum Angostura

Angostura znana jest najbardziej z tego, że jest najbardziej znanym na świecie producentem aromatycznych bitterów, ale jest także producentem wysoko nagradzanych rumów. Wszystko zaczęło się w 1830 r. w wenezuelskim mieście Angostura, gdzie niemiecki lekarz próbował wynaleźć lek na poprawę apetytu i trawienia żołnierzy jednakże z czasem Angostura Biters stała się dodatkiem do wielu koktajli i drinków a gorzelnia zaczęła się zajmować destylacją własnego rumu. W  późniejszych latach gorzelnia się prężnie rozwijała i odnosiła szereg sukcesów a destylarnia stała się jedną z najbardziej znanych marek w branży alkoholowej.

Rumy Angostura - informacje

Obecnie destylarnia Angostura zlokalizowana jest w Port of Spain na Trynidadzie. Bazą do powstawania rumów jest melasa a marka używa tego samego szczepu drożdży od początku produkcji. Rumy Angostura są poddawane destylacji kolumnowej ten duży system jednokolumnowy odpowiedzialny jest za ich ciężką produkcję rumu a ich pięciokolumnowa konfiguracja obsługuje produkcję lekkiego rumu. W przypadku rumów Angostura do dojrzewania głownie używane są beczki po bourbonie. Marka ma aż od 60 000 do 80 000 beczek rumu rozmieszczonych w pięciu obecnych magazynach. Po starzeniu poszczególnych stylów rumów, nadszedł czas, aby rumy narodziły się w całości poprzez mieszanie i jak mówi mistrz destylacji  Johna Georgesa „Prawda jest taka, że ​​w blenderach zaczyna się prawdziwa magia”, 

 

Filtry
PLN
PLN
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie