SPIRYTUSY

Spirytus

Spirytus rektyfikowany to destylat alkoholu etylowego o objętości 95% zawartości. Jego historia istnienia sprowadza się mniej więcej do około XV wieku. Źródła podają jednak, że najwcześniej odkryty został w XI weku we Włoszech, kiedy to zapoczątkowało jego dalszą produkcję w celach leczniczych. W tej chwili do jego produkcji wykorzystuje się między innymi zboża, ziemniaki oraz buraki cukrowe. Najczęściej używamy go do przygotowywania domowych nalewek, wzmacniania win, lub wypieków. Spirytus w takiej postaci możemy również stosować w celach medycznych, między innymi do dezynfekcji różnych powierzchni.

Alkohole na bazie spirytusu

Na bazie spirytusu zaczęły pojawiać się różne odmiany alkoholi wysokoprocentowych i nie tylko. Wódka czy bimber jest najlepszym przykładem najbardziej znanym na całym świecie. Na bazie spirytusu zaczęły powstawać alkohole z owocami jałowca, różnego rodzaju nalewki likiery, jak również tequila, gin, rum, czy absynt.

Spirytus w gospodarstwie domowym

Spirytus jest bardzo przydatny, jeżeli chodzi jego użyteczność w domowym zaciszu. Możemy nim dezynfekować praktycznie każde powierzchnie płaskie, dzięki czemu niwelujemy bakterie, grzyby oraz zarazki. Oprócz tego spirytus ma bardzo szerokie zastosowanie w tej chwili. Możemy z powodzeniem wytworzyć swoją własną nalewkę leczniczą lub owocową, która nosi za sobą receptury naszych przodków, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na bazie spirytusu możemy stworzyć w bardzo prosty sposób swoją ulubioną nalewkę, jak również likier oraz wymyślne wódki smakowe.

Nasza oferta

W naszej ofercie posiadamy spirytusy, które są najbardziej doceniane przez wszystkich rzemieślników. Spirytus potrafi wydobyć naturalny zapach i aromat z pachnących słońcem owoców, co odzwierciedla jego głęboki smak i nuty. Receptury opracowywane od zarania dziejów odzwierciedlają idealne proporcje składnikowe, dzięki czemu przy produkcji nalewki możemy używać spirytusu bezpośrednio prosto na owoce. Wygoda pod tym względem jest bardzo doceniana, ponieważ nie musimy rozcieńczać spirytusu z wodą. W takim przypadku wszystko ogranicza się do kilu prostych kroków. Wystarczy owoce, których chcemy użyć do wyprodukowania nalewki do szklanego naczynia i zasypać cukrem. W momencie, kiedy owoce wypuszczą sok, dodajemy spirytus. Domowa nalewka potrafi być już gotowa w przeciągu zaledwie 2 tygodni.

Filtry
Inne filtry
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie