Piwo, napój alkoholowy wytwarzany przez ekstrakcję surowców wodą, gotowanie (zwykle z użyciem chmielu) i fermentację. W niektórych krajach piwo jest zdefiniowane przez prawo - tak jak w Niemczech, gdzie standardowymi składnikami oprócz wody są słód (suszony w piecu kiełkujący jęczmień), chmiel i drożdże.
Historia piwa sięga starożytności. Wedle różnych źródeł wytwarzane ono było już 5000-6000 lat przed naszą erą. Wówczas piwo wytwarzano z jęczmienia w Sumerze i Babilonii. Płaskorzeźby na egipskich grobowcach z 2400 roku pne pokazują, że jęczmień lub częściowo wykiełkowany jęczmień był miażdżony, mieszany z wodą i suszony na ciastka. Po rozbiciu i zmieszaniu z wodą ciastka dały ekstrakt, który był fermentowany przez mikroorganizmy gromadzące się na powierzchniach naczyń fermentacyjnych.W średniowieczu zakony zakonne zachowały browarnictwo jako rzemiosło. Chmiel był używany w Niemczech w XI wieku, a w XV wieku został sprowadzony do Wielkiej Brytanii z Holandii. W 1420 r. Piwo zostało wyprodukowane w Niemczech w procesie dolnej fermentacji, ponieważ drożdże mają tendencję do opadania na dno naczynia warzelnego; wcześniej rodzaj użytych drożdży miał tendencję do wznoszenia się na szczyt fermentowanego produktu i pozwalano mu na przelewanie się lub ręczne odtłuszczanie. Warzenie piwa było zajęciem zimowym, a latem do chłodzenia piwa używano lodu. Takie piwo zaczęto nazywać lager (od niemieckiego lagern, „do przechowywania”).
Pn - Pt8:00 - 16:00+48 661 812 020biuro@alkoholeswiata24.pl