Wermut w dawnych czasach był produkowany na bazie białego wina. W historii ciekawym faktem jest, że docelowo miał być napojem leczniczym. Dzisiaj natomiast, przez wzgląd na jego wyjątkowy aromat i smak, możemy go otrzymać w różnych odsłonach. Może wyrażać różne nuty smakowe. Od waniliowych po nuty ziołowe. Wermuty są najczęściej podawane jako aperitif. Jest to forma starterów, które serwowane są przed posiłkiem w celu zwiększenia apetytu. Dzieje się tak głównie dlatego, że piołun, który zawarty jest w wermutach, dobrze wpływa na trawienie. Najczęściej podaje się je w szklance od whiskey. Wermut najlepiej smakuje schłodzony z dodatkiem kostek lodu i kawałkiem cytryny lub mięty z dodatkiem prosecco.
Wermuty, które posiadamy w naszej ofercie, są specjalnie wyselekcjonowane pod względem jakości i smaku. Najbardziej znane są wermuty włoskie takie jak między innymi Martini czy Carlo Alberto Riserva Rosso. Charakteryzują się słodkim smakiem oraz aromatem cytrusowym i ziołowym. Chorwacki wermut Istra posiada wyśmienity bukiet smakowy. Zaskakuje wysublimowanym i delikatnym słodko-gorzkim smakiem. Podobnie Bułgarski Ciociosan, którego słodycz harmonizuje się z nutami owoców leśnych, ziół bądź cytrusów. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem.
Pn - Pt8:00 - 16:00+48 661 812 020biuro@alkoholeswiata24.pl