Nazwa calvados jest zarezerwowana prawnie w historycznie położonych regionach Normandii. Natomiast w Polsce istnieją tego typu jabłkowe produkcje pod kątem wódek produkowane na kształt calvadosu. Destylat, który jest z nich otrzymywany w późniejszej kolejności, trafia do drewnianych beczek. Dzięki temu trunek zyskuje na szlachetności. Historia trunku sięga granic XVI wieku. Calvados świetnie wspomaga apetyt. Dlatego bardzo często jest podawany jako aperitif. Pity po posiłku z kolei doskonale wspomaga trawienie. Naturalnie możemy z powodzeniem również oczyścić podniebienie pomiędzy daniami, np. po przystawce i przed daniem głównym czy przed deserem.
Calvados najlepiej podawać w temperaturze pokojowej. Do tego najlepszą formą podawania są szklanki w formie bombki lub kieliszki w kształcie przypominające tulipan. Calvados najlepiej degustować powoli, małymi łykami, tak aby wydobyć na swoich kubkach smakowych wszystkie różnorodne i cenne smaki. Od tych dominujących, po te najsubtelniejsze. Wtedy sprawiają najwięcej przyjemności podczas degustacji tego trunku i łatwiej je zidentyfikować. Istnieją jednak osoby, które bardziej preferują ten rodzaj alkoholu rozcieńczony kostką lodu lub wodą. To jest bardzo dobry pomysł, zwłaszcza kiedy potrzebujemy orzeźwienia w upalne dni. Calvados dobrze łączy się z cytrusami oraz innymi owocami, co daje szerokie pole do popisu w przypadku chęci przygotowania na jego bazie koktajlu lub drinka.
Pn - Pt8:00 - 16:00+48 661 812 020biuro@alkoholeswiata24.pl