Nowość która pojawiła się na naszych sklepowych półkach to brandy Luis Felipe- brandy dojrzewająca w beczkach 60 lat.
Korzenie brandy Luis Felipe sięgają roku 1893 oraz gminy La Palma del Condado w hiszpańskiej Andaluzji. Siedziba destylarni – Bodegas Rubio – leży w samym sercu regionu winiarskiego Condado de Huelva szczycącego się produkcją i handlem winem i napojami alkoholowymi jeszcze w czasach starożytnych.
Trunek dojrzewa w piwnicach zakładu w beczkach z amerykańskiego białego dębu, w których wcześniej dojrzewało sherry Oloroso oraz Pedro Ximenez. Najstarsze brandy starzone są na najniższym poziomie piwnicy, zajmując miejsca tuż nad podłogą. Destylarnia do maturacji swoich produktów stosuje tradycyjną dla produkcji brandy metodę solera.
Brandy Luis Felipe to niesamowicie gładki i oleisty trunek o mahoniowym kolorze, łączący w sobie same przyjemne skojarzenia. W aromacie dostajemy zarówno słodycz suszonej śliwy, wyczuwalny wpływ beczek po sherry, nutę wanilii, przypraw i ziół, jak i wytrawność dębiny. Długi finisz. Brandy godna polecenia każdemu koneserowi alkoholi.