Gin Fords London Dry 0,7l 45%
Znakomity gin powstały dzięki współpracy mistrza destylacji ósmej generacji Charles'a Maxwell'a z Thames Distillers zajmującej się produkcją tego trunku od XVII wieku oraz Simon Ford'a, którego celem jest tworzenie alkoholi zaprojektowanych w porozumieniu z profesjonalnymi barmanami i znanymi gorzelnikami z całego świata. Celem było stworzenie uniwersalnego trunku, który będzie idealny do użycia w każdym koktajlu na bazie ginu.
Produkcja ginu Fords London Dry zaczyna się od 15 godzinnej maceracji w spirytusie pszenicznym aż 9 roślin, które wchodzą w skład ginu, gdzie rośliny uwalniają większość swoich olejów wydobywając głębię świeżego, aromatycznego i kwiatowego smaku wzbogaconego nutami jaśminu i grejpfruta. Następnie gin jest destylowany przez 5 godzin w 500 litrowych destylatorach, z czego uzyskujemy 200 litrów trunku. Po procesie destylacji gin przewożony jest do Mendocino w Kalifornii gdzie jest procesowany lokalną wodą ze studni i butelkowany z mocą 45% abv.
Jakie cechy ma gin Fords London Dry 0,7l?:
W skład ginu wchodzą różnych 9 roślin, gdzie każda odpowiada za inne cechy trunku:
49,5% jałowiec z Włoch - orzeźwiający, sosnowy, lawendowy
30,5% kolendra z Rumunii - pikantny, cytrusowy, nuty pomarańczy
3,2% skórka cytryny z Hiszpanii - nuty cytrusowe i lekko wytrawne
3,2% skórka gorzkiej pomarańczy z Haiti i Maroko
3,2% skórka grejpfruta z Turcji - nuty cytrusowe, pikantne i cierpkie
3,2% jaśmin z Chin - nuty kwiatowe i wytrawne
3,2% korzeń arcydzięgla z Polski - cierpka słodycz i nuty wytrawne
2% kora kasji z Indonezji - słodka i aromatyczna
2% kora irysa z Włoch i Maroko - ziemisty i kwiatowy, wiąże smak
Jak pić gin Fords London Dry?
Podczas degustacji polecane jest dodać odrobinę wody, która wspaniale uwolni nuty kolendry, cytrusów i akcent kwiatowy. To doskonale udowodni jak świetnie gin będzie się prezentować w koktajlu.