Czym jest rum biały?
Biały rum jest lekki i ma słodki smak. To sprawia, że jest to idealny wybór do wielu klasycznych koktajli rumowych, takich jak Mojito czy Pina Colada. Nie oznacza to jednak, że biały rum nie może być spożywany samodzielnie. Wiele dobrej jakości białych rumów, które zaskoczą Cię swoim przyjemnym charakterem.
Rum biały znany również jako rum „srebrny” lub „lekki”, biały rum dojrzewa zwykle przez około rok, ale nawet kilka lat. Dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej lub w beczkach dębowych, które nadają mu jasny, przezroczysty kolor.
Podobnie jak ciemny rum, biały rum jest wytwarzany z soku z trzciny cukrowej lub melasy, ale zwykle ma krótszy okres destylacji.
Co rozróżnia rum biały od rumu ciemnego?
Rum ciemny (czarny) różni się od rumu białego oczywiście kolorem ale nie tylko!
Kiedy rum jest po raz pierwszy destylowany, jest klarownym płynem. Aby była gotowa do sprzedaży, substancja jest kilkakrotnie filtrowana, aż będzie wolna od zanieczyszczeń. To sprawia, że rum biały, który zwykle dojrzewa krócej niż rumy ciemne i ma słodki, subtelny smak.
Ciemne rumy zaczynają się w ten sam sposób - jak klarowne płyny - ale zamiast być filtrowane i butelkowane natychmiast po tym procesie, ciemne rumy starzeją się jako pierwsze. Często dojrzewają w zwęglonych dębowych lub drewnianych beczkach i z biegiem czasu stają się ciemniejsze i bardziej wyraziste w smaku. Odcień koloru zależy od czasu leżakowania rumu. Rumy o złocistym kolorze zwykle nie leżakują zbyt długo, podczas gdy ciemniejsze rumy spędzają więcej czasu w tym procesie. Mogą być również ciemniejsze, jeśli dla smaku zostanie dodana melasa lub palony karmel.
Zobacz wszystkie dostępne rumy białe oraz aktualne promocje!