Rum biały znany również jako rum „srebrny” lub „lekki”, biały rum dojrzewa zwykle przez około rok, ale nawet kilka lat. Dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej lub w beczkach dębowych, które nadają mu jasny, przezroczysty kolor.
Podobnie jak ciemny rum, biały rum jest wytwarzany z soku z trzciny cukrowej lub melasy, ale zwykle ma krótszy okres destylacji.
Kiedy rum jest po raz pierwszy destylowany, jest klarownym płynem. Aby była gotowa do sprzedaży, substancja jest kilkakrotnie filtrowana, aż będzie wolna od zanieczyszczeń. To sprawia, że rum biały, który zwykle dojrzewa krócej niż rumy ciemne i ma słodki, subtelny smak.
Ciemne rumy zaczynają się w ten sam sposób - jak klarowne płyny - ale zamiast być filtrowane i butelkowane natychmiast po tym procesie, ciemne rumy starzeją się jako pierwsze. Często dojrzewają w zwęglonych dębowych lub drewnianych beczkach i z biegiem czasu stają się ciemniejsze i bardziej wyraziste w smaku. Odcień koloru zależy od czasu leżakowania rumu. Rumy o złocistym kolorze zwykle nie leżakują zbyt długo, podczas gdy ciemniejsze rumy spędzają więcej czasu w tym procesie. Mogą być również ciemniejsze, jeśli dla smaku zostanie dodana melasa lub palony karmel.
Pn - Pt8:00 - 16:00+48 661 812 020biuro@alkoholeswiata24.pl