limitowana edycja Whisky Ardbeg Bizarre BQ z 2023 rokuWhisky torfowa w nowej odsłonie Whisky Ardbeg Bizarre BQ Whisky Ardbeg limitowana wersja o smaku barbeque Bizarre 2023 rokLimitowana szkocka torfowa whisky Ardbeg Bizarre BQ Korek limitowanej whisky Ardbeg Bizarre BQ
limitowana edycja Whisky Ardbeg Bizarre BQ z 2023 roku
Whisky torfowa w nowej odsłonie Whisky Ardbeg Bizarre BQ
Whisky Ardbeg limitowana wersja o smaku barbeque Bizarre 2023 rok
Limitowana szkocka torfowa whisky Ardbeg Bizarre BQ
Korek limitowanej whisky Ardbeg Bizarre BQ

Whisky Ardbeg BizarreBQ Limited Edition 2023

Ardbeg BizarreBQ to nowa, limitowana edycja słynnej torfowej szkockiej whisky single malt. Wydana 16 czerwca 2023 roku, dzięki współpracy Mistrza Destylacji Ardbega- Dr’a Bill’a Lumsden’a z wirtuozem grillowania Chtistian’em Stevenson’e (znanym jako DJ BBQ).

"Grillowanie i destylowanie" to motto przewodnie nowej edycji Ardbega. Po raz pierwszy w historii Ardbeg wydał whisky inspirowaną barbeque. Podstawowa wersja dymnego Ardbega została wzbogacona nutami grilla. Z łatwością znajdziesz tu akcenty wędzonego drewna, ziół, przypraw, grillowanych steków, oliwy chilli i skóry. Gęsta, przepełniona słodyczą whisky, odpowiednia dla fanów Ardbega jak i smakoszy barbeque. Doskonała propozycja do delektowania się przy grillu w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. 

Szkocka whisky Ardbeg BizarreBQ była starzona w podwójnie wypalanych dębowych beczkach po bourbonie, beczkach po sherry Pedro Ximenez oraz w wyjątkowych beczkach dodatkowo wypalanych nad tradycyjnym rusztem. Whisky została zabutelkowana z mocą 50,9% abv i wydana w limitowanych ilościach. Znana torfowa whisky Ardbeg w wyjątkowej edycji z 2023 roku zachwyci każdego konesera wyrazistych, dymnych trunków. 

Whisky Ardbeg BizarreBQ Limited Edition 2023 - noty degustacyjne


Aromat: Węgiel drzewny, sadza, wędzone drewno, zioła, przyprawy. Akcenty toffi, wędzonej szynki, espresso, cynamon. W tle cytrusy, anyż, koper włoski. Grillowane karczochy, pieczone mięso, dym, żar barbeque.

Smak: Wyrazisty i głęboki. Grillowane żeberka, chilli, przyprawy. Rozgrzewający dym, pieczony stek, skóra, goździki, imbir, anyż, smoła. 

Finisz: Długi i rozgrzewający. Grillowany karczoch, czarne oliwki, sadza.