WHISKY PORT CHARLOTTE 10YO 0,7 50%
Mocno torfowy single malt Islay wyprodukowany w 100% z jęczmienia. Szkocka whiskey starzejąca się przez 10 lat nad brzegiem Lochindaal, o delikatnej teksturze ma zbalansowane smaki dymu, wanilii, kokosa, morskie nuty słonego piasku i dzikiego tymianku pieczonego na słońcu. Wystarczy dodać odrobinę wody, aby nadać jej cytrusowo-kwiatowy charakter.
Nos: wyczuwalny dym morski, ozonowy charakter a czas przyniósł równowagę
i harmonię w połączeniu dębu, dymu i spirytusu.
Podczas gdy dym jest zawsze wyczuwalny w nosie, jest on suchy, ziemisty,
w swoim stylu torfowy, dzięki czemu dąb unosi się falami złotego karmelu,
krówki, waniliowego budyniu, nutami imbiru, gałki muszkatołowej i goździków.
Są cytrusy, wyciśnięte ze szkła kroplą wody, delikatna beza cytrynowa i
klementynka. Oddychaj głęboko, a kwiatowe aromaty dzikiego tymianku
wrzosu i morskiego różu przeniosą Cię
na wybrzeże Atlantyku.
Podniebienie: na podniebieniu zauważalna jest delikatność i miękkość w
fakturze i stylu. Równowaga smaku jest znakomita, ponieważ dym owija się
luźno wokół słodyczy wydobywanej z głębi dębu. Kokos, budyń waniliowy,
miód cytrynowy łączą się z wędzonymi ostrygami i wypalanym na słońcu
słonym piaskiem.
Finisz: wysublimowany, przydymiony, ale także delikatna słodycz krówki i
słodowanego jęczmienia, pomarańczy, mango z nutą głębi i jakości dębu.
Wiele warstw zmienia się przy każdym łyku. Gdy dym pojawia się i znika,
pojawiają się również nuty spirytusu, dojrzałe jabłko i morela, pięknie
przeplatane słodową i dębową słodyczą oraz typowym wytrawnym dymem
w stylu Port Charlotte.