Wino online - białe półsłodkie
Poniżej prezentujemy wam kilka najbardziej popularnych odmian wina białego półsłodkiego. Ma ono mniejszą słodycz niż białe wina słodkie ale również najczęściej traktowane jest jako wino deserowe oraz do lekkich i słodszych potraw.
Wino Riesling
Riesling wyróżnia się swoim charakterem, gdy jest prezentowany zarówno w wersji słodkiej, wytrawnej, jak i wytrawnej. Niezależnie od obszaru produkcji Riesling prawie nigdy nie dojrzewa w dębowych beczkach.
Riesling Klasyczna odmiana białego wina, najbardziej znana z lekkich, wytrawnych, mocno kwaśnych win z Mozeli w Niemczech. Klasyczne aromaty i smaki Rieslinga obejmują intensywne nuty brzoskwini, moreli i cytrusów, a także białe nuty kwiatowe i wysoką mineralność w winach starego świata.
Rieslingi są bardzo wszechstronne i dobrze komponują się z wieloma różnymi potrawami, w tym z ptactwem łowieckim, kuchnią azjatycką, indyjską i meksykańską, ponieważ kwasowość bardzo pomaga w pokonaniu ciepła. Słodsze style Rieslinga, zwłaszcza późne lub Spätlese Rieslingi z regionu Alzacji we Francji, pięknie komponują się z deserami jabłkowymi i owocowymi, crème brûlée, tajskim jedzeniem i puddingiem.
Moscato / Muscat
Popularne wino białe znane również jako Moscato, Muscatel lub Muscadel, Muscat to pachnące wino deserowe produkowane zarówno jako słodkie wino półmusujące (Moscato d'Asti), jak i słodkie wino niemusujące. Wina muscat są produkowane w wielu krajach, w tym we Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Francji i mniejszych krajach, takich jak Grecja, Mołdawia, Liban i Słowenia. Samo winogrono Muscat może mieć kolor od białego do czarnego i jest bogaty w cukry i flawonoidy (przeciwutleniacze). Wina półsłodkie Moscato i Moscato d'Asti powinny być podawane schłodzone jako orzeźwiające wino letnie. Bardzo dobrze komponuje się z lżejszymi daniami tajskimi lub innymi pikantnymi daniami, ponieważ słodycz niweluje nieco pikantności.
Wina Moscato pięknie komponują się z lekkimi lub łagodnymi owocowymi lub kremowymi deserami, serem niebieskim lub cheddar i orzechami. Muscat jest produkowany jako półsłodkie białe wino o wysokiej kwasowości z kwiatami pomarańczy, cytrynowo-limonkowym, grejpfrutowym i cytronowym w zapachy, ale na podniebieniu jest rześki, cierpki, wytrawny i orzeźwiający. Wytrawny muscat to doskonały aperitif lub wino serowe. Moscato d'Asti z regionu Piemont we Włoszech to dobre, uniwersalne, półmusujące, słodkie białe wino, o bardzo niskiej zawartości alkoholu i wszechstronne.
Chardonnay
Wino Chardonnay jest jednym z najpopularniejszych białych win na świecie. Klasyczna odmiana win z Szampanii (czyli popularne w Polsce szampany), Chablis, Burgundii i Północnej Kalifornii, Chardonnay jest prezentowana w kilku stylach win, od wytrawnych, wysokozmineralizowanych, cytrusowych i zielonych jabłek po dojrzałe, z aromatami pieczonej szarlotki.
Chardonnay jest często dojrzewa w nowych lub starych dębowych beczkach, a istnieje kilka przykładów win Chardonnay dojrzewających ze stali nierdzewnej, takich jak Chablis i Blanc de Blancs Champagne. Chardonnay dobrze komponuje się z białą rybą, grillowanym drobiem, owocami i serami.
Wino Chenin Blanc
Chenin Blanc Białe wino z Doliny Loary, którego uprawa rozszerzyła się na inne kraje Świata, w tym RPA, Australię, Hiszpanię i rozpowszchniła się w 12-15 stanach w całych Stanach Zjednoczonych. Ta odmiana, produkowana w stylu wytrawnym, jest zwykle wyższa w kwaśne i dlatego wymaga mniejszych plonów w winnicy i jest zbierana pod koniec roku (również powszechnie produkowane jako słodkie wino).
Znajdziesz w nim nuty zielonego jabłka, pigwy i minerałów. Dojrzewa w dębie, aby wydobyć maślany, orzechowy smak. Często mieszane z niewielkimi ilościami chardonnay i sauvignon blanc (mniej niż 20% mieszanki), to wytrawne wino chenin blanc wyjątkowo dobrze łączy się z sałatkami, rybami i kurczakiem. Jeśli lubisz wino prawdopodobnie zainteresują Cię również wina czerwone różnych marek albo też różowe, które oferujemy w wielu różnych odmianach.