likier-cointreau-noir-07-40-proc

Likier Cointreau Noir 40% 0,7l

Cointreau  (czyt. Kłantro) to przeźroczysty likier pomarańczowy, charakteryzuje się łagodnym i wyrazistym smakiem słodko-gorzkich skórek pomarańczy. Pozostałe składniki to spirytus z buraka, cukier i woda.

Cała historia Cointreau  rozpoczyna się w 1849 roku, kiedy to cukiernik Adolphe Cointreau i jego brat Edouard-Jean wybudowali destylarnie w Angers we Francji. Celem była produkcja alkoholu z lokalnych owoców. W roku 1875 E. Cointreau, przejął działającą destylarnię i stworzył likier Cointreau. O swoim likierze powiedział „Z pasją poszukiwałem kwintesencji smaku Cointreau, chciałem połączyć krystaliczną przejrzystość z subtelnością aromatu słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych”.

Likier Cointreau Noir

Proces produkcji jest pilnie strzeżoną tajemnicą rodzinną. Wysuszone zielono-brązowe skórki gorzkich pomarańczy oraz pomarańczowo-czerwone skórki słodkich pomarańczy najpierw przechowywane są w specjalnych koszach, a następnie poddawane są maceracji i destylowane w ognisto-czerwonych miedzianych kadziach, aby wydobyć z nich każdą kroplę olejków eterycznych.

Cointreau można pić z lodem lub rozcieńczyć go z wodą mineralną. Idealnie nadaje się do znanych drinków tj. Cosmopolitan lub Margarita.

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie