Cena:
4598,99PLN
Ilość (szt.):
Rodzaj whisky :Single Malt Whisky
Kraj :Japonia
Beczka:Mizunara
Smak whisky:Owocowa

Whisky Hibiki 17YO 0,7L 43% Japonia

Przenieś się w świat japońskiej harmonii z Whisky Hibiki 17YO, wyrafinowanym trunkiem o mocy 43% alkoholu, zamkniętym w butelce 0,7 litra. Stworzona przez Suntory, pioniera japońskiej whisky, ta limitowana edycja single malt jest wynikiem kunsztu master blenderów, którzy połączyli ponad 30 unikalnych destylatów z destylarni Yamazaki i Hakushu, w tym whisky dojrzewające w beczkach po Umeshu - tradycyjnym japońskim likierze śliwkowym. Wprowadzona na rynek w 1989 roku z okazji 90-lecia Suntory, Hibiki 17YO uosabia sztukę japońskiego blendowania, łącząc elegancję z głębokim smakiem, idealnym dla koneserów i kolekcjonerów szukających wyjątkowych doznań.

Profil Smakowy i Aromatyczny

Whisky prezentuje się w ciepłym, bursztynowym kolorze, który zapowiada bogactwo smaku. W nosie wyczuwalne są delikatne nuty brzoskwiń, moreli, melona i liści cytryny, przeplatane subtelnymi akcentami róż i wanilii. Na podniebieniu ujawnia się harmonia czarnej wiśni, toffi, wanilii i dębowych tonów, z subtelnym wpływem beczek Mizunara, dodającym nuty sandałowego drewna. Finisz jest słodki i owocowy, z delikatnym echem liczi, pozostawiając trwałe, wyrafinowane wrażenie.

Historia i Produkcja

Hibiki 17YO pochodzi z tradycji Suntory, rozpoczętej w 1923 roku przez Shinjiro Torii i Masatakę Taketsuru, ojca japońskiej whisky. Destylaty dojrzewają przez minimum 17 lat w beczkach z amerykańskiego dębu, sherry oraz cennego japońskiego dębu Mizunara, a następnie są rozcieńczane czystą wodą źródlaną Japonii. Proces ten, prowadzony ręcznie zgodnie z zasadą „yagura” - japońskiego rzemiosła - podkreśla dbałość o detal i harmonię z naturą, co jest esencją filozofii Suntory.

Ciekawostki

  • Hibiki 17YO zdobyła złoty medal na International Spirits Competition w 2012 i 2013 roku.
  • Butelka o 24 ściankach symbolizuje 24 pory roku w japońskim kalendarzu lunarno-słonecznym.
  • Edycja ta jest coraz rzadsza, co zawdzięcza decyzji Suntory o ograniczeniu produkcji w odpowiedzi na globalny popyt.

Jak Podawać

Podawaj w temperaturze pokojowej w kieliszku Glencairn, z opcjonalną kroplą wody, by wydobyć aromaty - idealnie współgra z deserami czekoladowymi, orzechami czy japońską kuchnią. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu i otwórz w wyjątkowej chwili, doceniając jego wartość kolekcjonerską.

Podsumowanie

Whisky Hibiki 17YO to kwintesencja japońskiego rzemiosła, łącząca tradycję z wyrafinowanym smakiem. Z limitowanym dostępem i nagrodzonym profilem sensorycznym, jest to trunek dla miłośników whisky poszukujących harmonii i elegancji w każdym łyku.

Whisky Hibiki 17YO - Noty Smakowe

Kolor: Bursztynowy.
Zapach: Brzoskwinie, morele, melon, liście cytryny, róża, wanilia.
Smak: Czarna wiśnia, toffi, wanilia, dębowe nuty.
Zakończenie: Słodkie, owocowe z nutą liczi.

Podobne do
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie