
- Na prezent
- Alkohole mocne
- Wina i szampany
- Likiery i nalewki
- Niskie %
- Miniaturki
- Antipasti
- Bezalkoholowe
- Cygara
- Inne
- Promocje
- Nowości
- Blog
Odkryj wyrafinowaną whisky Yamazaki Kogei Collection Peated Malt Spanish Oak, zamkniętą w butelce 0,7 litra o mocy 43%, pochodzącą z legendarnej destylarni Yamazaki w Japonii. Ta wyjątkowa edycja, będąca częścią kolekcji Kogei, celebruje japońskie rzemiosło, łącząc torfowy charakter z dojrzewaniem w beczkach po hiszpańskim sherry Oloroso, co nadaje jej głęboki, ciemno-bursztynowy kolor i złożony profil smakowy. W nosie wyczuwalne są nuty ciemnej mokki, rodzynek i migdałów, podczas gdy na podniebieniu ujawnia się aksamitna dymność, gładkość i bogactwo prażonego kakao, zakończone długim finiszem z gorzko-słodkimi przyprawami. Inspiracją dla tej edycji była współpraca z domem kimon Chiso z Kioto, co znajduje odzwierciedlenie w eleganckim designie butelki, nawiązującym do tradycji Kyo-Yuzen. Idealna do degustacji solo lub z odrobiną wody, najlepiej podawać w temperaturze 18-20°C, by w pełni docenić jej harmonię i japońskie dziedzictwo.
Whisky zachwyca aromatem ciemnej mokki, rodzynek i migdałów, oferując gładki smak z dymną aksamitnością i prażonym kakao, zakończony długim, gorzko-słodkim finiszem.
Yamazaki Kogei Collection Peated Malt Spanish Oak powstała w destylarni Yamazaki, pierwszej japońskiej destylarni whisky, założonej w 1923 roku. Dojrzewanie w beczkach po sherry Oloroso i torfowy charakter podkreślają innowacyjne podejście Suntory, wsparte współpracą z Chiso, co nadaje jej wyjątkowy, artystyczny wymiar.
Podawaj w temperaturze 18-20°C w kieliszku typu Glencairn, solo lub z kroplą wody, by wydobyć pełne spektrum smaku.
Whisky Yamazaki Kogei Collection Peated Malt Spanish Oak to japoński majstersztyk, łączący torfowy smak z rzemieślniczą elegancją, idealny dla miłośników wyrafinowanych trunków.
Kolor: Ciemno-bursztynowy.
Aromat: Ciemna mokka, rodzynki, migdały.
Smak: Aksamitna dymność, prażone kakao.
Finisz: Długi, gorzkosłodki z przyprawami.