Pod względem technologicznym produkcja wina owocowego nie różni się zasadniczo od wyrobu win gronowych. Jedyną różnicą w tym przypadku są dodatkowe zabiegi, którym poddawany jest świeżo wyciśnięty moszcz owocowy, zanim jeszcze zostanie przekazany do fermentacji alkoholowej. W takim przypadku zazwyczaj konieczne jest regulowanie zawartości cukrów poprzez rozwodnienie, dosładzanie lub dodatek kwasu cytrynowego. Najczęściej używa się w tym przypadku drożdży winiarskich. Dzieje się tak dlatego, że na powierzchni owoców innych niż winogrona znajduje się dużo mniej naturalnych drożdży, dlatego dodatek drożdży ma pozytywny wpływ na przebieg fermentacji. Po zabiegu fermentacji w beczkach lub kadziach wino butelkuje się, lub poddaje ponownej fermentacji w celu jego utrwalenia. Niektóre wina owocowe powstają na bazie dodatku miodu zamiast cukru, co powoduje, że w smaku przypominają miód pitny i nazywane są winami miodowymi.
W naszej ofercie znajdują się najbardziej wyselekcjonowane gatunkowo wina owocowe. Zawartość alkoholu waha się w granicach 7,5%-10%. Istnieją również wersje wzmacniane, co powoduje, że stężenie alkoholu wynosi około 16% zawartości alkoholu. W tej wersji wino owocowe jest dodatkowo jeszcze bardziej zakonserwowane. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem oraz do składania zapytań. Chętnie pomożemy w dobraniu odpowiedniego wariantu.
Pn - Pt8:00 - 16:00+48 661 812 020biuro@alkoholeswiata24.pl