Ten rodzaj wina różowego jest obecnie najczęściej produkowanym stylem na całym świecie. Francja i Hiszpania wiodą prym w produkcji wina różowego i typowe jest połączenie 2-3 różnych odmian winorośli. Oto najpopularniejsze odmiany wytrawnego wina różowego używane samodzielnie lub w mieszance:
CarignanCinsaultGrenacheMourvedrePinot NoirSangiovese
Wina różowe powstają z czerwonych winogron, które są rozgniatane i pozbawione łodyg, ale okres maceracji jest krótki, tj. Mniej niż 24 godziny. Produkcja wina przypomina proces win białych. Ogólnie maceracja jest zatrzymywana przed rozpoczęciem fermentacji, a pożądana ilość antocyjanów zostanie wyekstrahowana ze skór. Po rozpoczęciu fermentacji alkoholowej, jeśli sok spłynie, wino będzie miało wysoką zawartość fenolu. Następnie zacier jest wyciskany, a sok jest dalej przetwarzany w taki sam sposób jak białe wino i osadzany sok oraz chłodna fermentacja. Wino ma niską zawartość garbników w porównaniu do wina czerwonego i jest traktowane jak wino białe. Wino jest schłodzone, chroniące przed utlenianiem i butelkowane do wczesnego picia.
Pn - Pt8:00 - 16:00+48 661 812 020biuro@alkoholeswiata24.pl