
- Na prezent
- Alkohole mocne
- Wina i szampany
- Likiery i nalewki
- Niskie %
- Miniaturki
- Antipasti
- Bezalkoholowe
- Cygara
- Inne
- Promocje
- Nowości
- Blog
Rum Dictador Parrafo Pardo 1998 to limitowana edycja z kolekcji Párrafo, będąca świadectwem rzemiosła i wielopokoleniowego dziedzictwa rodziny Parra. W butelce o pojemności 0,7 litra zamknięto rum z 1998 roku, starzony przez 24 lata, w tym finiszowany w beczkach po porto po początkowym dojrzewaniu w beczkach z amerykańskiego dębu. Wyselekcjonowany i stworzony przez mistrza blendera Hernana Parrę, ten rum zachwyca złożonością i równowagą smaku. Wyprodukowano 880 butelek, każdy z indywidualnym numerem, co podkreśla jego ekskluzywność.
Rum prezentuje głęboki, ciemnobursztynowy kolor z ciepłymi refleksami. W nosie dominują nuty zakurzonego starego dębowego mebla, świeżego imbiru, białych kwiatów i subtelnego tropikalnego owocu, z dodatkową energią od skórki limonki i głębią trawy cytrynowej. Na podniebieniu ujawniają się smaki dojrzałego banana, goździków, słodkiej herbaty, cedru i pyłku pszczelego, tworząc doskonale zbalansowaną całość, z nutą czerwonej papryczki chili dodającą długości i charakteru. Finisz zaczyna się od przypraw dębowych, a następnie pojawiają się grillowane marshmallow i bogaty owocowy tort
Dictador Parrafo Pardo 1998 powstaje z destylatów rumu wytworzonych w 1998 roku w Destileria Colombiana w Kolumbii. Rum dojrzewa przez 24 lata, początkowo w beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie finiszowany w beczkach po porto, co nadaje mu wyjątkowej głębi i złożonego profilu smakowego. Proces ten, nadzorowany przez Hernana Parrę, podkreśla mistrzostwo rodziny Parra w sztuce destylacji.
Dictador, założona w 1913 roku w Kartagenie w Kolumbii, opiera się na wielopokoleniowych tradycjach rzemiosła spirytusowego rodziny Parra. Kolekcja Parrafo, będąca owocem wieloletniej pracy Hernana Parrę, wyróżnia się indywidualnym wyborem beczek i finiszem w beczkach po sherry oraz porto po starzeniu w dębie amerykańskim, co odzwierciedla innowacyjne podejście do tworzenia wyjątkowych rumów.
Rum zamknięto w eleganckiej butelce o pojemności 0,7 litra z indywidualnym numerem (np. 1580), zaprojektowanej z dbałością o szczegóły, co podkreśla jej kolekcjonerski charakter. Limitowana liczba 880 butelek i wyrafinowany design przyciągają miłośników luksusowych alkoholi.
Rum najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej (18-20°C), podany w kieliszku typu tulipan, by wydobyć jego złożone aromaty. Można dodać odrobinę wody lub podać z lodem, a także wykorzystać w koktajlach dla podkreślenia wszechstronności.
Doskonały do deserów z bananami i przyprawami, takich jak tarta z cynamonem, czy przekąsek z orzechami i miodem. Pasuje też do łagodnych serów, jak Cheddar.
Przechowuj butelkę w chłodnym, ciemnym miejscu w temperaturze 15-18°C, w pozycji stojącej. Po otwarciu zachowa walory przez 6-12 miesięcy, jeśli przechowywana z dala od światła i wilgoci.
Rum Dictador Parrafo Pardo 1998 to wyrafinowana propozycja dla miłośników rzemiosła spirytusowego, łącząca kolumbijskie tradycje z elegancją finiszu po porto. Jego tropikalno-przyprawowy profil i limitowana dostępność czynią go idealnym wyborem dla koneserów i kolekcjonerów.
Kolor: Ciemnobursztynowy z ciepłymi refleksami.
Aromat: Dąb, imbir, białe kwiaty, tropikalny owoc, skórka limonki, trawa cytrynowa.
Smak: Dojrzały banan, goździki, słodka herbata, cedr, pyłek pszczeli, czerwona papryczka chili.
Finisz: Przyprawy dębowe, grillowane marshmallow, bogaty owocowy tort.