Ekskluzywny, oryginalny rum Emperor Deep Blue produkowany na Mauritiusie, powstały z połączenia czystego rumu z soku z trzciny cukrowej (40%) dojrzewającego przez 12 lat oraz rumu z melasy starzonego przez okres od 5 do 7 lat (60%). Rum starzony był w beczkach z amerykańskiego dębu po czym został przelany do hiszpańskich beczek po sherry Palo Cortado i spędził tam kolejne 8 miesięcy.
Czym się wyróżnia rum Emperor Blue Palo Cortado?
Na smak rumu wpływa głównie rodzaj i jakość beczek, ale w dużej mierze są to również czynniki zewnętrzne jak mikroklimat lokalizacji starzenia trunku. Rum Emperor Deep Blue po osiągnięciu pełnej dojrzałości i zabutelkowaniu został przetransportowany na wyspę Ouessant w Bretanii we Francji i został umieszczony w magazynie położonym 60 metrów pod powierzchnią. Trunek spędził pod wodą 10 miesięcy, bez tlenu, pod wysokim ciśnieniem i w stale niskiej temperaturze, co wpłynęło na jego wyjątkowy charakter i oryginalny wygląd zewnętrzny. Rum Emperor Deep Blue został wydany w jedynie 1250 egzemplarzach co czyni go produktem luksusowym.
Jak smakuje rum Emperor Blue Palo Cortado? Noty degustacyjne:
Aromat: Wyrazisty i harmonijny. Główną rolę odgrywają owoce tropikalne w połączeniu z nutą kwiatową i dębem. W tle wanilia, karmel i nuta sherry.
Smak: Głęboki i zbalansowany. Soczyste owoce egzotyczne: mango, śliwka, banan i papaja, daktyle, karmelizowany cukier, pieczone ciasto, skóra i dębu, czerwone wino.
Finisz: Mocne nuty sherry i akcent minerałów.
Zamów limitowany rum Emperor Blue Cortado jako oryginalny prezent lub lub zapoznaj się z jego podstawową wersją -> Rum Emperor Sherry Finish