- Na prezent
- Alkohole mocne
- Wina i szampany
- Likiery i nalewki
- Niskoprocentowe
- Miniaturki
- Słodycze
- Bezalkoholowe
- Inne
- Promocje
- Nowości
Whiskey Waterford Cuvée Koffi to kulminacja dążenia destylarni Waterford do stworzenia „najbardziej wyrafinowanej naturalnej whiskey na świecie”. To ich nowy flagowy single malt, będący kupażem destylatów z 24 różnych Single Farm Origins, z których każdy odzwierciedla unikalny terroir danej farmy. Dojrzewanie odbywało się w czterech różnych rodzajach beczek, a do zabutelkowania użyto najstarszych, sześcio-siedmioletnich destylatów, zalanych niedługo po otwarciu destylarni. Nazwa „Cuvée Koffi” pochodzi od nazwiska francuskiego artysty, Nathanaëla Koffi, który zaprojektował etykietę.
Destylarnia Waterford, założona w 2015 roku, rewolucjonizuje podejście do produkcji irlandzkiej whiskey, kładąc nacisk na terroir. Stosuje unikalny system identyfikacji pochodzenia jęczmienia (Single Farm Origin), śledząc każdą partię od pola do butelki. Każda whiskey Waterford pochodzi z jęczmienia uprawianego na jednej, konkretnej farmie, co pozwala na uchwycenie unikalnych cech danego siedliska.
Stworzenie Cuvée Koffi było próbą odpowiedzi na pytanie: „Jak stworzyć najbardziej wyrafinowaną naturalną whiskey na świecie?”. Odpowiedzią jest połączenie 24 różnych Single Farm Origins, z których każdy odzwierciedla unikalny terroir danej farmy, wzmocnione przez cztery różne rodzaje beczek wiodącego profilu „Good Wood” i połączone w złożoną koncepcję Cuvée, nawiązującą do najlepszych win z Szampanii i Bordeaux, z pełną identyfikowalnością „od pola do beczki”. Whiskey ta łączy niektóre z najwcześniejszych destylatów Waterford, mających 6-7 lat. Jest apogeum oferty destylarni, nowym flagowym single maltem, najstarszą i najbardziej złożoną whiskey. Główny destylator Ned skomponował whiskey, degustując każdy Single Farm Origin w czterech rodzajach beczek, a następnie połączył komponenty i finiszował dodatkowe sześć miesięcy przed butelkowaniem. Etykieta jest dziełem Nathanaëla Koffi, stąd nazwa „Cuvée Koffi”. Artysta, poprzez nakładanie kolorów i wzorów, uchwycił złożone naturalne smaki tej whiskey.
Degustacji solo, aby w pełni docenić złożoność smaków. Dla koneserów poszukujących wyjątkowych i złożonych whiskey.
Whiskey Waterford Cuvée Koffi najlepiej smakuje serwowana w temperaturze pokojowej, bez dodatków lub z odrobiną wody, aby uwolnić pełnię aromatów.
Whiskey Waterford Cuvée Koffi to wyjątkowa propozycja, będąca kulminacją filozofii Waterford. Połączenie 24 Single Farm Origins, dojrzewanie w czterech rodzajach beczek, użycie najstarszych destylatów i dbałość o każdy detal procesu produkcji tworzą whiskey o niezwykłej złożoności i bogactwie smaków.