WINO CZERWONE PÓŁSŁODKIE

Najlepsze wino czerwone półsłodkie online

Wino czerwone półsłodkie Jak sama nazwa wskazuje jest to odmiana wina nieco słodsza od wina półwytrawnego. W kategorii wino czerwone półsłodkie w naszej ofercie znajduje się obecnie około 40 różnych butelek i marek. Zobacz je oraz opinie o tych winach wystawionych przez naszych klientów.

Wina czerwone półsłodkie

Wino czerwone półsłodkie - najważniejsze informacje

Wino powstaje w procesie przetwarzania cukru z soku winogronowego na alkohol i dwutlenek węgla za pośrednictwem drożdży. Jeśli cały (lub prawie cały) cukier jest sfermentowany z wina przez winiarza, wówczas wino to jest uważane za wino wytrawne. Jeśli pozostanie trochę cukru, wino jest słodkie. Oczywiście ilość cukru pozostałego w winie może się znacznie różnić. Większość ludzi nie jest w stanie wyczuć resztkowego cukru w ​​winie, chyba że jego zawartość przekracza 5 gramów na litr (g / l), co oznacza punkt wyjścia dla wina półsłodkiego. Prawdziwe wina deserowe, takie jak Sauternes czy Tokaji, mogą mieć ogromną słodycz, przy 180 g / l i więcej. Wina półsłodkie, o których tu mówimy, nie mają tak dużej ilości resztkowego cukru i są bardziej wszechstronne, niż mogłoby się wydawać. Pomożemy Ci wybrać najlepsze półsłodkie wina czerwone.

Wino czerwone półsłodkie

Inne informacje na temat czerwonego wina półsłodkiego

Wino to napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanych winogron lub innych owoców, takich jak jabłko, granat i czarny bez. Skład chemiczny winogron pozwala im fermentować bez pomocy jakichkolwiek dodatkowych chemikaliów, kwasów czy cukrów. Drożdże konsumują cukier zawarty w winogronach i przekształcają go w alkohol i dwutlenek węgla. Wino czerwone można wytwarzać tylko z ciemnych lub czarnych winogron, podczas gdy białe wino można wytwarzać zarówno z winogron czerwonych, jak i zielonych. Może być słodki, półsłodki lub wytrawny. Czerwone wino jest uważane za zdrowe i dobre dla serca. Jednak pij z umiarem lub wcale! Ale najpierw zobaczmy, jak odkryto wino, a następnie kilka popularnych i polecanych marek półsłodkiego czerwonego wina.

Historia wina

Historia wina sięga około 6000 lat temu w Gruzji. Mówi się, że pierwotnie sfermentował przez przypadek, gdy drożdże przyczepiły się do winogron przechowywanych w pojemnikach, zamieniając cukier w winogronach w alkohol. Proces produkcji wina został rozpowszechniony przez Greków w całym basenie Morza Śródziemnego, a Rzymianie zmienili go w wielki biznes. Wkrótce rozprzestrzenił się na Amerykę, Australię i Afrykę przez Hiszpanów i innych Europejczyków. Tak więc, dla wszystkich miłośników czerwonego wina, oto lista popularnych półsłodkich marek czerwonego wina, z którymi można wznieść toast!
Filtry
PLN
PLN
Kolor
Smak
Rodzaj
Kraj
Inne filtry
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie