Wino online - czerwone słodkie
Wino czerwone słodkie
W świecie wina słodycz jest przeciwieństwem wytrawnego. Większość czerwonych win na świecie wytwarzana jest w stylu wytrawnym. Mają niższy poziom cukru resztkowego (RS) i często wyższą zawartość garbników, co znacznie poprawia postrzeganie profilu smakowego. Wino słodkie czerwone często traktowane jest jako wprowadzenie do wina lub jako „wino przejściowe” od białych do czerwonych. Chociaż czerwone wina, które są mocno osadzone w kategorii słodkich, są znacznie trudniejsze do znalezienia niż słodkie białe wina, które są bardziej dostępne.
Wino czerwone słodkie lub owocowe
Generalnie w przypadku win słodkich łatwo jest pomylić słodkie z „owocowymi”. Podczas gdy słodycz wina jest wyczuwana przez kubki smakowe na końcu języka, owocowość wina jest w dużej mierze aromatyczna.
Pamiętaj, że fizycznie możesz smakować tylko cztery doznania: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Jednak czuć tysiące zapachów, więc owocowość wina to połączenie smaku i aromatu.
Jeśli wino jest zbyt garbnikowe (lub wytrawne), wiąże owoce na podniebieniu i maskuje wiele aromatów i wrażeń związanych z owocami. Dlatego w winach o niskiej zawartości garbników zauważamy więcej owoców. Wiele z tych win jest również słodszych, ponieważ naturalnie zawierają więcej cukru pozostałego.
Kategorie słodkich win czerwonych
Najbardziej znane słodkie czerwone wina należą do kategorii win deserowych. Możesz poszukać etykiet z oznaczeniem wino czerwone słodkie, które można podzielić na kilka kategorii:
Niemieckie winogrona Dornfelder są często wytwarzane w jaśniejszej, lekko słodkiej wersji. Chociaż nie jest nadmiernie eksportowany, z pewnością można go znaleźć na rynkach amerykańskich. Warto spróbować, jeśli szukasz słodszego stylu czerwonego wina. Sprawdź czy obecnie jest dostępny.
Włoskie Lambrusco to lekko słodkie, lekko musujące i niedrogie czerwone wino, które od lat przyciąga miłośników wina na całym świecie. Jest przeznaczony do spożycia w młodym wieku i jest łatwo dostępny na większości rynków.
W Australii słodkie czerwone wina są odpowiednio nazywane. Mogą one wykorzystywać różne rodzaje winogron i wielu producentów umieściło je w swoich historiach sukcesu.