Generalnie w przypadku win słodkich łatwo jest pomylić słodkie z „owocowymi”. Podczas gdy słodycz wina jest wyczuwana przez kubki smakowe na końcu języka, owocowość wina jest w dużej mierze aromatyczna.
Pamiętaj, że fizycznie możesz smakować tylko cztery doznania: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Jednak czuć tysiące zapachów, więc owocowość wina to połączenie smaku i aromatu.
Jeśli wino jest zbyt garbnikowe (lub wytrawne), wiąże owoce na podniebieniu i maskuje wiele aromatów i wrażeń związanych z owocami. Dlatego w winach o niskiej zawartości garbników zauważamy więcej owoców. Wiele z tych win jest również słodszych, ponieważ naturalnie zawierają więcej cukru pozostałego.
Najbardziej znane słodkie czerwone wina należą do kategorii win deserowych. Możesz poszukać etykiet z oznaczeniem wino czerwone słodkie, które można podzielić na kilka kategorii:
Niemieckie winogrona Dornfelder są często wytwarzane w jaśniejszej, lekko słodkiej wersji. Chociaż nie jest nadmiernie eksportowany, z pewnością można go znaleźć na rynkach amerykańskich. Warto spróbować, jeśli szukasz słodszego stylu czerwonego wina. Sprawdź czy obecnie jest dostępny.
Włoskie Lambrusco to lekko słodkie, lekko musujące i niedrogie czerwone wino, które od lat przyciąga miłośników wina na całym świecie. Jest przeznaczony do spożycia w młodym wieku i jest łatwo dostępny na większości rynków.
W Australii słodkie czerwone wina są odpowiednio nazywane. Mogą one wykorzystywać różne rodzaje winogron i wielu producentów umieściło je w swoich historiach sukcesu.
Pn - Pt8:00 - 16:00+48 661 812 020biuro@alkoholeswiata24.pl