Udostępnij:

RUM RON DOS MADERAS 5+5 PX 0,7L 40% + 2 SZKLANKI


Podróż Dos Maderas zaczyna się od trzciny cukrowej, najlepiej uprawianej w tropikalnym klimacie Barbadosu i Gujany. Zbiory mają miejsce między lutym a czerwcem, kiedy rośliny są najlepsze.
Po oczyszczeniu cukru z trzciny melasa jest fermentowana z dodatkiem drożdży. Najlepsze szczepy są wykorzystywane do optymalizacji właściwości trzciny cukrowej, a fermentacja trwa dwa dni.
Sfermentowana melasa jest destylowana przez tradycyjnych producentów rumu na Barbadosie i Gujanie, przy użyciu różnych metod i wielu rodzajów destylatorów – od starych alambików Coffeya po destylatory drewniane. Bogate smaki destylatorów i lżejsze style produkowane przy użyciu destylatorów kolumnowych łączą się, aby uchwycić różnorodność rumu z regionu.
Gorące karaibskie klimaty Barbadosu i Gujany są idealne do pierwszego dojrzewania Dos Maderas. Te alkohole spędzają pięć lat odpoczywając w 220-litrowych beczkach z dębu po bourbonie. Pięcioletnie rumy z Barbadosu są lekkie i wyrafinowane, natomiast te z Gujany są generalnie cięższe i bardziej treściwe.
Po pięciu latach leżakowania w karaibskim klimacie są następuje mieszanie rumów z tych dwóch różnych krajów produkujących rum w celu wytworzenia trunku o doskonałych właściwościach, który zostanie wzmocniony przez starzenie w beczkach po sherry w Jerez.
Unikalny hiszpański proces dojrzewania solera i połączenie beczek po sherry przyczyniają się do smaku końcowego produktu.

Rum Dos Maderas 5+5 PX

ma swój końcowy etap dojrzewania w beczkach po sherry Pedro Ximenez i nadaje rumowi bardzo ciemny, bursztynowy kolor, oferuje początkowo nuty figi i rodzynek, następnie prowadzą do bogatych, dojrzałych owoców na podniebieniu. Doprawiona tropikalną przyprawą i owinięta nutami sherry, z wątkami dymnego dębu i odrobiną liści tytoniu.
Ze względu na swoją wysoką jakość, najlepiej podawać go samodzielnie lub na kilku kostkach lodu.

Rum w zestawie z dwoma szklankami będzie doskonałą propozycją na prezent na każdą okazję.