
- Na prezent
- Alkohole mocne
- Wina i szampany
- Likiery i nalewki
- Niskoprocentowe
- Miniaturki
- Antipasti
- Bezalkoholowe
- Inne
- Promocje
- Nowości
- Blog
Rum Planteray Xaymaca Dry to wyjątkowy trunek, który ożywia tradycyjny styl jamajskich rumów z XIX wieku, oddając hołd ich dzikiemu charakterowi. W butelce o pojemności 0,7 litra i mocy 43% znajdziesz intensywny, suchy smak, stworzony w 100% z destylatów z alembików, idealny do degustacji solo, z lodem lub w klasycznych koktajlach. To propozycja dla miłośników rumu poszukujących autentyczności i złożoności.
Planteray Xaymaca Dry zachwyca głębokim, bursztynowym kolorem z ciepłymi refleksami. W nosie ujawnia się złożona mieszanka – nuty nadmiękkiej banany, flambirowanego ananasa i dymnych przypraw, wzbogacone delikatnymi akcentami wanilii i gorzkiej pomarańczy. Na podniebieniu oferuje suchy, intensywny smak z kwiatowym i owocowym profilem – różana woda, gruszka i morela przeplatają się z nutami orzechów i kokosa, kończąc się długim, wyrafinowanym finiszem.
Ten rum to blend destylatów z legendarnych jamajskich destylarni Long Pond i Clarendon, gdzie wykorzystano tradycyjną metodę destylacji w alembikach. Melasa fermentuje przez 1-3 tygodnie z dzikimi drożdżami, co nadaje mu charakterystyczny „rum funk”. Po tropikalnym dojrzewaniu przez 1-3 lata w beczkach po bourbonie, rum finiszowany jest przez rok w beczkach po koniaku Ferrand we Francji, co dodaje mu elegancji i równowagi.
Planteray (dawniej Plantation) to marka stworzona przez Alexandre’a Gabriela z Maison Ferrand, która od lat 90. XX wieku eksploruje karaibskie tradycje rumowe. Nazwa „Xaymaca” pochodzi od arawackiego określenia Jamajki – „ziemia drewna i wody”. Po przejęciu udziałów w Long Pond i Clarendon w 2017 roku, Gabriel zrealizował wizję stworzenia 100% alembikowego rumu, oddającego esencję jamajskiego rzemiosła.
Planteray Xaymaca Dry zdobył uznanie za swoją intensywność i jakość, m.in. zdobywając 98 punktów i złoty medal na IWSC 2023 oraz złoto w kategorii „Best of Rum” na New Orleans Spirits Competition 2024. To dowód na wyjątkowy charakter tego rumu wśród jamajskich specjałów.
Ten rum najlepiej smakuje solo lub z dużą kostką lodu, ale świetnie sprawdza się w koktajlach, takich jak Daiquiri czy Mai Tai, gdzie jego dziki profil może zabłysnąć. Pasuje do pikantnych dań, np. kurczaka jerk, lub deserów z grillowanymi owocami.
Podawaj w temperaturze pokojowej w kieliszku do rumu, by w pełni docenić jego aromat. Dodanie odrobiny wody może uwypuklić owocowe i dymne nuty. W koktajlach łącz z sokiem z limonki, syropem cukrowym i miętą dla klasycznego Mojito lub z bittersami dla wyrafinowanego smaku.
Rum Planteray Xaymaca Dry to dzikie serce Jamajki – intensywny, suchy i pełen autentyczności. Jego tradycyjna produkcja i unikalne starzenie czynią go doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą odkryć prawdziwą esencję jamajskiego rumu w każdym łyku.
Aromat: Złożony i intensywny, z nutami nadmiękkiej banany, ananasa i dymnych przypraw.
Smak: Suchy i kwiatowy, z akcentami gruszki, moreli, orzechów i kokosa.
Finisz: Długi i wyrafinowany, z posmakiem przypraw i delikatnej słodyczy.