- Na prezent
- Alkohole mocne
- Wina i szampany
- Likiery i nalewki
- Niskoprocentowe
- Miniaturki
- Słodycze
- Bezalkoholowe
- Inne
- Promocje
- Nowości
Kilchoman 100% Islay 14th Edition to whisky, która w pełni oddaje charakterystyczny terroir wyspy Islay. Jest to edycja limitowana, produkowana w całości na terenie destylarni Kilchoman, od uprawy jęczmienia po butelkowanie. To prawdziwa gratka dla miłośników torfowych whisky.
O producencie i historii marki:
Destylarnia Kilchoman, założona w 2005 roku, jest pierwszą nową destylarnią na Islay od ponad 124 lat. Położona na zachodnim wybrzeżu wyspy, w Rockside Farm, Kilchoman kultywuje tradycyjne metody produkcji whisky, w tym słodowanie jęczmienia na własnych podłogach słodowniczych. To podejście „farm-to-bottle” (od pola do butelki) pozwala na pełną kontrolę nad każdym etapem procesu, co przekłada się na wyjątkową jakość whisky.
Proces produkcji:
Kilchoman 100% Islay to whisky single malt, co oznacza, że pochodzi z jednej destylarni. Co jednak najważniejsze, jest to również „100% Islay”, co oznacza, że cały proces, od uprawy jęczmienia odmiany Concerto na polach Rockside Farm, przez słodowanie, destylację, dojrzewanie, aż po butelkowanie, odbywa się na miejscu. Jęczmień jest suszony dymem torfowym, co nadaje whisky charakterystyczny dymny aromat. Whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie, co dodaje jej nut wanilii i karmelu, równoważąc intensywny torfowy charakter. 14. edycja charakteryzuje się mocą 50% ABV.
Cechy szczególne:
Kilchoman 100% Islay 14th Edition charakteryzuje się jasnozłotym kolorem. W aromacie dominują intensywne nuty torfu, dymu, morskiej bryzy, cytrusów i delikatne akcenty wanilii. W smaku jest mocna, dymna, z wyczuwalnymi nutami pieprzu, cytrusów, miodu i słodkiego jęczmienia. Finisz jest długi, rozgrzewający i dymny.
Dla kogo?
Kilchoman 100% Islay 14th Edition to whisky dla koneserów ceniących intensywne, torfowe smaki. Zadowoli miłośników whisky z Islay, którzy poszukują autentycznych doznań. Ze względu na swoją moc i intensywność, polecana jest raczej doświadczonym degustatorom.